Jogerős: a román állam tulajdona a brassói Fellegvár

2022. november 10. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hét évnyi pereskedés után a bukaresti Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék bírái végleges ítéletet hoztak a brassói Fellegvár ügyében: a román állam tulajdonát képezi az ingatlan, nem pedig azokét a cégekét, melyek használták, majd pedig megpróbálták eladni.

Több mint 7 éve tart zárva a Márton-hegyen álló erődítmény a brassói városháza és az épületet kezelő Aro Palace cég közötti jogvita miatt. A vállalat 1990 óta birtokolja az erődítményt, és néhány éve megpróbálta eladni, írja a brasov.net. 5 millió eurót kért, azonban az elővásárlási joggal rendelkező brassói városháza szerint ez az ár túl magas volt. Azóta pereskednek egymással az ingatlan kezelésének jogáért.

Ahhoz, hogy az erődöt az önkormányzati használhassa, a helyi hatóságnak a kormánytól kell kérvényeznie a kezelési jogot. A brassói városháza többször is bejelentette, hogy fel kívánja újítani az erődöt, és ismét turistalátványosságként működtetné.

A brassói Fellegvár 1625-ben épült, eredeti célja pedig az volt, hogy megakadályozza a brassói városerőd ágyúzását a környező magaslatokról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!