Befolyással való üzérkedés vádjával házi őrizetbe helyezték az Ökologista Párt elnökét

2022. november 10. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Házi őrizetbe helyezték csütörtökön a Román Ökologista Párt (PER) elnökét, Dănuţ Popot, aki ellen befolyással üzérkedés gyanújával vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság szerint a politikus 2021 novembere és 2022 februárja között egy közvetítőn keresztül körülbelül tízezer eurót kért és kapott egy személytől, akinek megígérte, hogy befolyását latba vetve álláshoz juttatja egy parlamenti képviselő irodájában.

Dănuț Pop elnök az Ökologista Párt egyik sajtótájékoztatóján – Fotó: Sorin LUPSA/Agerpres
Dănuț Pop elnök az Ökologista Párt egyik sajtótájékoztatóján – Fotó: Sorin LUPSA/Agerpres



Mint a G4Media kiderítette, az érintett személyt Radu Cristescu szociáldemokrata párti képviselő alkalmazta. A törvényhozó a G4Mediának nyilatkozva elmondta, szüksége volt egy tanácsadóra, Pop a barátjaként javasolt neki egy személyt, akit aztán alkalmazott is az irodájába, de „nem sikerült beilleszkednie”, és másfél hónap után felmondott. „Őszintén szólva megdöbbentem. Ő nem képes erre, ő nem az az ember, aki pénzt kérne. Nem hiszem, hogy képes lenne erre. Nem tudom, mi történhetett” – fogalmazott Radu Cristescu.

A PER elnökét szerdán őrizetbe vette a DNA, csütörtökön pedig házi őrizetbe helyezték 30 napra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!