A 160-at is eléri majd a vonat sebessége a Kolozsvár-Nagyvárad szakaszon, ígéri a CFR

2022. november 9. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden írta alá Ion Simu Alexandru, a Román Vasúttársaság (CFR) vezetője és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal felújítási és villamosítási munkálatairól szóló szerződést. A beruházást európai alapokból finanszírozzák, összesen 9,36 milliárd lej értékben, írja a CFR közleménye nyomán az ebihoreanul.ro.

A Román Vasúttársaság arról is ír, hogy az összesen 166 kilométeren végzendő munkálatokat négy szakaszra osztották, és más-más kivitelező végzi majd a munkálatokat az egyes szakaszokon. A CFR szerint a munkálatok végeztével a vonatok a korszerűsített útvonalon 160 km/h sebességet érhetnek majd el. A projekt egyébként magában foglalja 33 vasúti híd és 210 híd korszerűsítését, 5 vasúti alagút felújítását, 75 szintbeli vasúti átjáró korszerűsítését, továbbá állomások korszerűsítését, valamint új utasforgalmi épületek építését több megállóhelyen, köztük Nagyváradon.

Ugyancsak a vállalat közleményében szerepel, hogy ez a beruházás kapja a legnagyobb összegű finanszírozást az EU által pénzelt Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében. Az egyes szerződések kivitelezési határideje 42 hónap, így három és fél év múlva esedékes, hogy a végére érnek a munkálatoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!