A 160-at is eléri majd a vonat sebessége a Kolozsvár-Nagyvárad szakaszon, ígéri a CFR

2022. november 9. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden írta alá Ion Simu Alexandru, a Román Vasúttársaság (CFR) vezetője és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal felújítási és villamosítási munkálatairól szóló szerződést. A beruházást európai alapokból finanszírozzák, összesen 9,36 milliárd lej értékben, írja a CFR közleménye nyomán az ebihoreanul.ro.

A Román Vasúttársaság arról is ír, hogy az összesen 166 kilométeren végzendő munkálatokat négy szakaszra osztották, és más-más kivitelező végzi majd a munkálatokat az egyes szakaszokon. A CFR szerint a munkálatok végeztével a vonatok a korszerűsített útvonalon 160 km/h sebességet érhetnek majd el. A projekt egyébként magában foglalja 33 vasúti híd és 210 híd korszerűsítését, 5 vasúti alagút felújítását, 75 szintbeli vasúti átjáró korszerűsítését, továbbá állomások korszerűsítését, valamint új utasforgalmi épületek építését több megállóhelyen, köztük Nagyváradon.

Ugyancsak a vállalat közleményében szerepel, hogy ez a beruházás kapja a legnagyobb összegű finanszírozást az EU által pénzelt Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében. Az egyes szerződések kivitelezési határideje 42 hónap, így három és fél év múlva esedékes, hogy a végére érnek a munkálatoknak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!