Pénzhiány miatt leáll az építkezés a Kovászna megyei sürgősségi kórházban

2022. november 08. – 10:31

Pénzhiány miatt leáll az építkezés a Kovászna megyei sürgősségi kórházban
A hónap végéig kellett volna befejezni az építkezéseket – Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Már augusztusban elfogyott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászatának, a neurológiának, a szemészetnek és a nefrológia-dialízis osztálynak helyet adó régi kórházépület felújítására és bővítésére idénre előirányozott pénzösszeg, ezért ideiglenesen leáll az építkezés a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban – írja a Háromszék napilap.

Az építőanyagok árának lényeges emelkedése miatt az elmúlt másfél év alatt közel 30 százalékkal nőttek az egy-egy részmunkálat után kifizetett számlák, de ez nem indokolja, hogy egy jóváhagyott beruházásra ne kapja meg az intézmény a folyamatos finanszírozást – közölte a András-Nagy Róbert. A kórház menedzsere szerint a folyamatos finanszírozást, illetve ennek elakadását, az egészségügyi szaktárcához az országos költségvetésből beérkező összeg befolyásolja.

A 2020 októberében aláírt finanszírozási szerződés értelmében a hónap végéig be kellene fejezni a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház teljes felújítását, bővítését, de két év elteltével csak a munkálatok negyedével végeztek. Közben az eredetileg 28 millió lejes beruházás, amelynek 10 százalékát Kovászna Megye Tanácsa, azaz a kórház fenntartója állja, az árrobbanás miatt a befejezésig eléri a 40 millió lejt.

Mivel a beruházási szerződés érvényességi időtartama harminchat hónap (2020 novembere és 2023 novembere között), a 2022. november végi kivitelezési határidő kitolható, erre szükség is van, de ez azt jelenti, hogy a régi épületben továbbra is áldatlan állapotok között zajlik a betegellátás – írja a sepsiszentgyörgyi székhelyű napilap.

András-Nagy Róbert menedzser a teljes egészségügyi rendszert érintő pénzhiányról, az alulfinanszírozásnak a szolgáltatásokra, orvos- és eszközhiányra vonatkozó kihatásáról tájékoztatta a nyilvánosságot a kórház által összehívott sajtóbeszélgetésen. A Háromszék kérdésére válaszolva Balogh Éva, a kórház pénzügyi és gazdasági igazgatója elmondta, a kormány támogató intézkedése ellenére tavalyhoz képest idén 3,5 százalékkal többe került a kórháznak a gáz, villany és víz, ez havi 50–60 ezer lej többletet jelent, amire nincs anyagi fedezet.

A szolgáltatásokat 2015 óta ugyanolyan árszinten téríti meg az egészségbiztosítási pénztár, holott azóta minden drágult, ez is hozzájárul ahhoz, hogy míg a sepsiszentgyörgyi megyei kórház a 2020-as évet pénzügyi deficit nélkül kezdte, idén jókora hiánnyal fogja zárni – szögezte le András-Nagy Róbert.