Pénzhiány miatt leáll az építkezés a Kovászna megyei sürgősségi kórházban

2022. november 8. – 11:31

Pénzhiány miatt leáll az építkezés a Kovászna megyei sürgősségi kórházban
A hónap végéig kellett volna befejezni az építkezéseket – Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Már augusztusban elfogyott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászatának, a neurológiának, a szemészetnek és a nefrológia-dialízis osztálynak helyet adó régi kórházépület felújítására és bővítésére idénre előirányozott pénzösszeg, ezért ideiglenesen leáll az építkezés a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban – írja a Háromszék napilap.

Az építőanyagok árának lényeges emelkedése miatt az elmúlt másfél év alatt közel 30 százalékkal nőttek az egy-egy részmunkálat után kifizetett számlák, de ez nem indokolja, hogy egy jóváhagyott beruházásra ne kapja meg az intézmény a folyamatos finanszírozást – közölte a András-Nagy Róbert. A kórház menedzsere szerint a folyamatos finanszírozást, illetve ennek elakadását, az egészségügyi szaktárcához az országos költségvetésből beérkező összeg befolyásolja.

A 2020 októberében aláírt finanszírozási szerződés értelmében a hónap végéig be kellene fejezni a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház teljes felújítását, bővítését, de két év elteltével csak a munkálatok negyedével végeztek. Közben az eredetileg 28 millió lejes beruházás, amelynek 10 százalékát Kovászna Megye Tanácsa, azaz a kórház fenntartója állja, az árrobbanás miatt a befejezésig eléri a 40 millió lejt.

Mivel a beruházási szerződés érvényességi időtartama harminchat hónap (2020 novembere és 2023 novembere között), a 2022. november végi kivitelezési határidő kitolható, erre szükség is van, de ez azt jelenti, hogy a régi épületben továbbra is áldatlan állapotok között zajlik a betegellátás – írja a sepsiszentgyörgyi székhelyű napilap.

András-Nagy Róbert menedzser a teljes egészségügyi rendszert érintő pénzhiányról, az alulfinanszírozásnak a szolgáltatásokra, orvos- és eszközhiányra vonatkozó kihatásáról tájékoztatta a nyilvánosságot a kórház által összehívott sajtóbeszélgetésen. A Háromszék kérdésére válaszolva Balogh Éva, a kórház pénzügyi és gazdasági igazgatója elmondta, a kormány támogató intézkedése ellenére tavalyhoz képest idén 3,5 százalékkal többe került a kórháznak a gáz, villany és víz, ez havi 50–60 ezer lej többletet jelent, amire nincs anyagi fedezet.

A szolgáltatásokat 2015 óta ugyanolyan árszinten téríti meg az egészségbiztosítási pénztár, holott azóta minden drágult, ez is hozzájárul ahhoz, hogy míg a sepsiszentgyörgyi megyei kórház a 2020-as évet pénzügyi deficit nélkül kezdte, idén jókora hiánnyal fogja zárni – szögezte le András-Nagy Róbert.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!