Elítélte Romániát az EJEB, amiért nem elég hatékony a kommunista rezsim által államosított ingatlanok visszaszolgáltatása terén

2022. november 08. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Romániát, amiért nem elég hatékony a kommunista rezsim által államosított ingatlanok visszaszolgáltatása terén – írja az Agerpres.

Románia korábban is kapott már figyelmeztetést ebben a témában, ezért 2013-ban egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy azok, akiknek a tulajdonát államosították, visszaszolgáltatásban vagy kártérítésben részesüljenek. Ennek ellenére azt állapította meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács bírósága, hogy „a visszaszolgáltatási mechanizmus továbbra sem eléggé működőképes és homogén”.

Az EJEB-et 2017-ben 53 román állampolgár kereste meg, akik mindegyike jogerős ítélettel rendelkezett az 1945-1989 közötti kommunista rezsim alatt elkobzott földek tulajdonjogának kiadására vagy kártalanítására.

„E határozatok ellenére a felperesek egyike sem kapott tulajdoni lapot, és egyikük sem került vissza a javai birtokába” – áll a bíróság sajtóközleményében.

A „bírósági határozatok végrehajtásának elhúzódó elmaradása” és „az ezzel kapcsolatos hatékony jogorvoslat hiánya” „túlzott egyéni terhet rótt a kérelmezőkre” – állapította meg az EJEB.

„A Bíróság döntő fontosságúnak tartja, hogy Románia folytassa erőfeszítéseit annak érdekében, hogy jogszabályait és gyakorlatát összhangba hozza a Bíróság jelen ítéletében levont következtetésekkel és a vonatkozó ítélkezési gyakorlatával” – hangsúlyozza az EJEB.

Romániát arra kötelezték, hogy fizessen a felpereseknek 10 000 euróig terjedő erkölcsi kártérítést.