Elítélte Romániát az EJEB, amiért nem elég hatékony a kommunista rezsim által államosított ingatlanok visszaszolgáltatása terén

2022. november 8. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Romániát, amiért nem elég hatékony a kommunista rezsim által államosított ingatlanok visszaszolgáltatása terén – írja az Agerpres.

Románia korábban is kapott már figyelmeztetést ebben a témában, ezért 2013-ban egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy azok, akiknek a tulajdonát államosították, visszaszolgáltatásban vagy kártérítésben részesüljenek. Ennek ellenére azt állapította meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács bírósága, hogy „a visszaszolgáltatási mechanizmus továbbra sem eléggé működőképes és homogén”.

Az EJEB-et 2017-ben 53 román állampolgár kereste meg, akik mindegyike jogerős ítélettel rendelkezett az 1945-1989 közötti kommunista rezsim alatt elkobzott földek tulajdonjogának kiadására vagy kártalanítására.

„E határozatok ellenére a felperesek egyike sem kapott tulajdoni lapot, és egyikük sem került vissza a javai birtokába” – áll a bíróság sajtóközleményében.

A „bírósági határozatok végrehajtásának elhúzódó elmaradása” és „az ezzel kapcsolatos hatékony jogorvoslat hiánya” „túlzott egyéni terhet rótt a kérelmezőkre” – állapította meg az EJEB.

„A Bíróság döntő fontosságúnak tartja, hogy Románia folytassa erőfeszítéseit annak érdekében, hogy jogszabályait és gyakorlatát összhangba hozza a Bíróság jelen ítéletében levont következtetésekkel és a vonatkozó ítélkezési gyakorlatával” – hangsúlyozza az EJEB.

Romániát arra kötelezték, hogy fizessen a felpereseknek 10 000 euróig terjedő erkölcsi kártérítést.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!