Hivatalosan is jelezte az elbocsátásokat a Médiatér tröszt cége: Hargita megyében 251 ember érintett

2022. november 7. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 300 Hargita megyei alkalmazott veszíti el az állását a következő időszakban, legtöbbjüket egy lapterjesztő vállalattól bocsátják el – közölte hétfőn a munkaerő-foglalkoztatási és -elhelyezési ügynökség.

Az intézmény munkaerőpiac-elemzési osztályának vezetője, Janó Edit az Agerpresnek elmondta, hogy a lapterjesztő cég 251 alkalmazottjától válik meg 2023. január elsejétől. Nagy arányú leépítések lesznek egy bútoripari vállalatnál is, amely 63 alkalmazottját bocsátja el.

Janó Edit nem tudott részletekkel szolgálni a leépítések okairól, a cégek ugyanis nem kötelesek megindokolni az elbocsátásokat, ám sajtópiaci információk szerint több magyar nyelvű regionális lap nyomtatott verziójának a megszűnése áll a háttérben. Mint a Transtelex korábban értesült, az Erdélyi Médiatér Egyesület megválik a lapjainál dolgozó újságírók kétharmadától, a cégcsoport szintjén pedig 70 százalékos leépítések lesznek januártól. Vélhetően médiatröszt legnagyobb vállalatáról, a székelyudvarhelyi Prima Press Kft.-ről van szó. Az ügy részleteiről itt számoltunk be bővebben.

Az ügynökség illetékese elmondta, hogy az elbocsátott alkalmazottakat segítik az álláskeresésben, egy részük munkanélküli-segélyben részesül. Közölte azt is, hogy eddig nem érkeztek bejelentések tömeges leépítésekről az olyan időjárásfüggő ágazatokból, mint az építőipar vagy a mezőgazdaság.

Az ügynökség október végén 5017 állástalan személyt tartott nyilván, ez megyei szinten 4,23 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!