Egyre nagyobb az esély Románia schengeni csatlakozására – véli az egyik EP-képviselő

2022. november 06. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Hollandia támogassa Románia schengeni csatlakozását – jelentette ki Victor Negrescu európai parlamenti képviselő egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben, ahol azt állítja: információi holland törvényhozóktól származnak, és a parlamenti pártok közötti informális egyeztetésen hangzottak el.

A román EP-politikus szerint három lehetséges forgatókönyvről tárgyalnak jelen pillanatban a téma kapcsán, ezt az Agerpres foglalta össze:

1. Az egyik forgatókönyv szerint az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-án és 9-én zajló ülésén sor kerül a Románia schengeni csatlakozásáról szóló szavazásra. Amennyiben Hollandia marad az utolsó ország, amelyiknek nincs egyértelmű álláspontja az ügyben, megszavazza Románia csatlakozását, de bizonyos feltételekkel, amelyeket más tagállamok is támogathatnak. Ekkor felkérhetik majd az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy speciális ellenőrzési mechanizmust, amely keretében bizonyos rendelkezések megsértése esetén felfüggesztenék a schengeni tagsággal járó jogok egy részét. „A tartózkodás lehetőségét is mérlegelik még, a holland kormány azonban úgy látja, hogy a tartózkodás vereséggel ér fel, amelyet most nem engedhet meg magának” – magyarázta Negrescu.

2. A másik forgatókönyv értelmében a Bel- és Igazságügyi Tanács egy rendkívüli ülésén kerülne sor a szavazásra. Az ülést még idén megtarthatják, de csak az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében várt utolsó országjelentés, illetve a Velencei Bizottságnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos véleményezésének ismertetése után. „Ez esetben országunk schengeni csatlakozását változatlanul olyan kritériumoktól tennék függővé, amelyeknek semmi közük a schengeni vívmányokhoz. Azt is mérlegelik, hogy válasszák szét Bulgária és Románia csatlakozását” – írta az EP-képviselő.

3. A harmadik forgatókönyv szerint a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló döntést a 2023 márciusában tartandó hollandiai választások utánra halasztják. „Ez egy bizonytalan forgatókönyv, amely sok kérdést vet fel, annál is inkább, hogy Horvátország schengeni csatlakozásáról ez év végéig kell dönteni. Ráadásul a legutóbbi közvélemény-kutatások a kormánypártok népszerűségének csökkenését mutatják Hollandiában, és egy esetleges vereség a kormány bukását idézheti elő” – értékelte a román politikus.

Victor Negrescu itt hozzátette, hogy ezek a forgatókönyvek sokat változhatnak a hollandiai politikai és választási fejlemények függvényében, ezért lenne fontos szorosabbra fűzni a kapcsolatot a holland képviselőkkel és döntéshozókkal.

Bogdan Aurescu külügyminiszter a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: Hollandia még nem hozott döntést, de van lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyen Románia. Ő is úgy fogalmazott, hogy a holland fél „minden lehetséges variánst mérlegel”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!