Schengeni csatlakozás: Aurescu szerint Hollandia nem időt húz, csak egyszerűen még nem hozott döntést

2022. november 5. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint Hollandia még nem hozott döntést Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. A külügyminiszter az Agerpres hírügynökség szerint a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva szombaton elmondta, nem gondolja, hogy „időhúzásról” lenne szó, amely Románia schengeni csatlakozásának blokkolását célozza.

„Szerintem Hollandia még nem hozott döntést, van még lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyünk, amelyek eredményeit később megbeszélhetjük” – fogalmazott, hozzátéve, meggyőződése, hogy a holland fél „minden lehetséges variánst mérlegel”.

Aurescu rámutatott, az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa jövő évben is fog ülésezni, vagy rendkívüli ülést is össze lehet hívni, ha megszületik a döntés. „Mi azon dolgozunk, hogy minél előbb eredményt érjünk el, legyen az a Bel- és Igazságügyi Tanács decemberi ülésén vagy máskor” – magyarázta.

A miniszter felidézte, nemrég Nicolae Ciucă miniszterelnök arra kérte Románia európai parlamenti képviselőit és politikusait általában, hogy ne támadják Hollandiát ebben az időszakban. „Okosan, érvelve, diplomatikusan kell dolgozni, a frusztrációk és a követelőző retorika nem vezet eredményre. Ezek csak arra jók, hogy növeljék a vita politikai tétjét, vagy ellenérzéseket keltsenek, amelyekre most nincs szükség” – nyomatékosította.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!