Állásfoglalásban fejezi ki szolidaritását Parászka Borókával a Pluralizmus Erdélyben csoport

2022. november 5. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalást fogalmazott meg a gyűlöletkeltés ellen a Pluralizmus Erdélyben csoport annak kapcsán, hogy Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa pártja közönségtalálkozóján Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról beszélt.

Mint arról a Transtelex beszámolt, a sepsiszentgyörgyi találkozón a Maros megyei származású magyarországi politikus amellett, hogy súlyos kijelentéseket tett az újságíróval kapcsolatban, zsidó- és romaellenes gondolatokat is megfogalmazott.

Az állásfoglalásban azt írják, felháborítónak tartják, hogy az ilyen rendezvényeket egyházi- vagy közintézmények befogadnak erdélyi városokban.

„A leghatározottabban visszautasítunk minden uszító megnyilvánulást és erőszakra bujtogatást. Elfogadhatatlan, hogy megosztó, félelemkeltő vagy gyűlölködő kijelentésekkel próbáljon bárki népszerűségre szert tenni. Elvárjuk a politikai és értelmiségi hangadóktól, az újságírói szakmai szervezetektől, és a közszolgálati médiától, hogy semmilyen formában ne tolerálják és hallgatásukkal se támogassák azokat a személyeket és köröket, akik szélsőjobboldali meggyőződésüket követve, olyan közeget, politikai kommunikációs teret teremtettek, amely melegágya az uszításnak, az agresszióra való felbujtásnak” – írják.

Hozzátetszik, a jelenség nem új, példaként Zsigmond Barna Pál Fideszes országgyűlési képviselőt említik, aki mint fogalmaznak, nemrég Romániában járva, több ízben is támadott erdélyi közszereplőket, gyűlöletet generálva irántuk.

Az állásfoglalásban a Pluralizmus Erdélyben csoport szolidaritását fejezi ki Parászka Borókával, aki szerintük „szakmailag feddhetetlen munkát végez, és ezáltal is hozzájárul az erdélyi nyilvánosság szabad működéséhez”.

„Fel kell lépnünk a megfélemlítés és az elhallgattatási kísérletek ellen. Nemet mondunk mindenfajta politikai uszításnak, jöjjön az romániai vagy magyarországi közszereplő részéről” – írják. Hozzáteszik: a jelenség ismét rámutat arra, hogy mennyire leépült a közbeszédünk, és felveti annak szükségességét, hogy nyíltan, akadálymentesen lehessen megvitatni közéletünk megannyi aktuális kérdését, és a média-pluralizmus fontosságát. „A nyilvánosságot ne uralja a félelem! A kritikus gondolkodást nem helyettesítheti az indulatok szítása és a kirekesztés. Vitassuk meg végre együtt közös dolgainkat” – zárul az állásfoglalás.

Bartha Barna nyilatkozatát Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!