Állásfoglalásban fejezi ki szolidaritását Parászka Borókával a Pluralizmus Erdélyben csoport

2022. november 05. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalást fogalmazott meg a gyűlöletkeltés ellen a Pluralizmus Erdélyben csoport annak kapcsán, hogy Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa pártja közönségtalálkozóján Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról beszélt.

Mint arról a Transtelex beszámolt, a sepsiszentgyörgyi találkozón a Maros megyei származású magyarországi politikus amellett, hogy súlyos kijelentéseket tett az újságíróval kapcsolatban, zsidó- és romaellenes gondolatokat is megfogalmazott.

Az állásfoglalásban azt írják, felháborítónak tartják, hogy az ilyen rendezvényeket egyházi- vagy közintézmények befogadnak erdélyi városokban.

„A leghatározottabban visszautasítunk minden uszító megnyilvánulást és erőszakra bujtogatást. Elfogadhatatlan, hogy megosztó, félelemkeltő vagy gyűlölködő kijelentésekkel próbáljon bárki népszerűségre szert tenni. Elvárjuk a politikai és értelmiségi hangadóktól, az újságírói szakmai szervezetektől, és a közszolgálati médiától, hogy semmilyen formában ne tolerálják és hallgatásukkal se támogassák azokat a személyeket és köröket, akik szélsőjobboldali meggyőződésüket követve, olyan közeget, politikai kommunikációs teret teremtettek, amely melegágya az uszításnak, az agresszióra való felbujtásnak” – írják.

Hozzátetszik, a jelenség nem új, példaként Zsigmond Barna Pál Fideszes országgyűlési képviselőt említik, aki mint fogalmaznak, nemrég Romániában járva, több ízben is támadott erdélyi közszereplőket, gyűlöletet generálva irántuk.

Az állásfoglalásban a Pluralizmus Erdélyben csoport szolidaritását fejezi ki Parászka Borókával, aki szerintük „szakmailag feddhetetlen munkát végez, és ezáltal is hozzájárul az erdélyi nyilvánosság szabad működéséhez”.

„Fel kell lépnünk a megfélemlítés és az elhallgattatási kísérletek ellen. Nemet mondunk mindenfajta politikai uszításnak, jöjjön az romániai vagy magyarországi közszereplő részéről” – írják. Hozzáteszik: a jelenség ismét rámutat arra, hogy mennyire leépült a közbeszédünk, és felveti annak szükségességét, hogy nyíltan, akadálymentesen lehessen megvitatni közéletünk megannyi aktuális kérdését, és a média-pluralizmus fontosságát. „A nyilvánosságot ne uralja a félelem! A kritikus gondolkodást nem helyettesítheti az indulatok szítása és a kirekesztés. Vitassuk meg végre együtt közös dolgainkat” – zárul az állásfoglalás.

Bartha Barna nyilatkozatát Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.