Önálló politikai közösség-e az erdélyi magyarság? Borbély András, Tompa Andrea és Toró Tibor beszélget a Transtelex Dialógon

2022. november 4. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Offline sorozatunk második kiadására ismét a kolozsvári Planetárium Caféba várjuk az olvasóinkat. A havonta jelentkező közéleti beszélgetős műsorunkat, a Transtelex Dialógot azért indítottuk, mert úgy érezzük, hogy Erdélyben hiányoznak az olyan független fórumok, ahol megbeszélhetjük közös dolgainkat.

Novemberi kiadásunkban arról lesz szó, hogy van-e még önálló erdélyi magyar közbeszéd és vannak-e olyan erdélyi magyar témák, amelyek meghatározzák a mi nyilvánosságunkat, vagy pedig teljesen alá vagyunk rendelve a magyarországi politikai mainstream által átszivárogtatott narratíváknak? Miként járult hozzá a

  • kettős állampolgárság,
  • a magyarországi nemzetiesítő programok,
  • a külhoni magyar nyelvű média befolyásának megszerzése,
  • a támogatáspolitikai projektek,
  • a regionális gazdaságélénkítő programok,
  • a magyar kisebbségpolitika (kisebbségi pártok) integrálása a NER-be

ahhoz, hogy az erdélyi nyilvánosságot leuralják a Magyarországról importált narratívák? Most, hogy az Erdélyben is felépített NER-médiabirodalom meginogni látszik, mire számíthatunk a jövőben, hogyan és hova fog alakulni a virtuális nemzetegység?

Múltról és jövőről beszélgetünk a napi történések tükrében a Transtelex Dialóg második kiadásán.

A november 8-án, kedden 19 órától kezdődő beszélgetés meghívottjai:

Borbély András költő, esszéista (Gyergyóremete)

Tompa Andrea író, egyetemi tanár (Budapest)

Toró Tibor politológus, egyetemi tanár (Kolozsvár)

Moderál: Vig Emese, a Transtelex vezető szerkesztője

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus, ellenzéki magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel is készül, amelynek a szerkesztett változatát a Transtelexen is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

A Transtelex Dialóg első kiadását itt nézheted meg:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!