Önálló politikai közösség-e az erdélyi magyarság? Borbély András, Tompa Andrea és Toró Tibor beszélget a Transtelex Dialógon

2022. november 4. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Offline sorozatunk második kiadására ismét a kolozsvári Planetárium Caféba várjuk az olvasóinkat. A havonta jelentkező közéleti beszélgetős műsorunkat, a Transtelex Dialógot azért indítottuk, mert úgy érezzük, hogy Erdélyben hiányoznak az olyan független fórumok, ahol megbeszélhetjük közös dolgainkat.

Novemberi kiadásunkban arról lesz szó, hogy van-e még önálló erdélyi magyar közbeszéd és vannak-e olyan erdélyi magyar témák, amelyek meghatározzák a mi nyilvánosságunkat, vagy pedig teljesen alá vagyunk rendelve a magyarországi politikai mainstream által átszivárogtatott narratíváknak? Miként járult hozzá a

  • kettős állampolgárság,
  • a magyarországi nemzetiesítő programok,
  • a külhoni magyar nyelvű média befolyásának megszerzése,
  • a támogatáspolitikai projektek,
  • a regionális gazdaságélénkítő programok,
  • a magyar kisebbségpolitika (kisebbségi pártok) integrálása a NER-be

ahhoz, hogy az erdélyi nyilvánosságot leuralják a Magyarországról importált narratívák? Most, hogy az Erdélyben is felépített NER-médiabirodalom meginogni látszik, mire számíthatunk a jövőben, hogyan és hova fog alakulni a virtuális nemzetegység?

Múltról és jövőről beszélgetünk a napi történések tükrében a Transtelex Dialóg második kiadásán.

A november 8-án, kedden 19 órától kezdődő beszélgetés meghívottjai:

Borbély András költő, esszéista (Gyergyóremete)

Tompa Andrea író, egyetemi tanár (Budapest)

Toró Tibor politológus, egyetemi tanár (Kolozsvár)

Moderál: Vig Emese, a Transtelex vezető szerkesztője

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus, ellenzéki magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel is készül, amelynek a szerkesztett változatát a Transtelexen is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

A Transtelex Dialóg első kiadását itt nézheted meg:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!