Másodfokon is pert nyert a médiateres fejlesztési igazgató, Szőke László ellen Parászka Boróka újságíró

2022. november 3. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szőke Lászlónak ezer eurós kártérítést kell kifizetnie a sértett félnek, mert egy Facebook-bejegyzésben fenyegette meg tavaly.

Másodfokon is pert nyert Parászka Boróka újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa Szőke László, az Erdélyi Médiatér Egyesület által működtetett médiatörszt fejlesztési igazgatója ellen. A törvényszéki döntés értelmében Szőkének kártérítést kell fizetnie az újságíró számára.

A magyarországi közpénzből fenntartott médiatröszt fejlesztési igazgatója ellen egy Facebook-bejegyzése miatt indított erkölcsi kártérítési pert Parászka. Az azóta törölt bejegyzésben Szőke azt írta, Parászka Boróka újságíró megérdemelné, hogy agyonverjék.

Szőke nemtetszését vélhetően az váltotta ki, hogy a Marosvásárhelyi Rádió újságírója kritizálta a magyar kormány vakcinapolitikáját.

„Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné. Értsd, Boróka, szeretünk! Vmi Székely Csabát is. Pfff…” – írta Szőke az azóta törölt posztban.

A Hargita megyei Törvényszék döntése megerősítette a Székelyudvarhelyi Bíróságon született alapfokú döntést, amely szerint Szőkének ezer eurós, lejben kifizetendő kártérítést kell kifizetnie a sértett félnek, illetve a végleges ítéletet annak kiközlésétől számított legfeljebb 10 napon belül köteles megjeleníteni Facebook-oldalán, a bejegyzésnek egy hónapon keresztül nyilvánosnak kell maradnia. Szőkének emellett az összesen 4140 lejes perköltséget is meg kell térítenie Parászka Boróka számára.

Andreea Szabo, a felperes ügyvédje megkeresésünkre elmondta, noha Szőkének még jogában áll felfolyamodványt benyújtani, az alapfokon született ítéletet nem tárgyalják újra, csak formai szempontok elemzésére van már lehetőség. Hangsúlyozta, az ítélet végrehajtandó, ügyfelével közösen döntik el, hogy kérvényezik vagy sem az azonnali hatállyal történő végrehajtást.

Parászka Boróka a Transtelexszel azt közölte, a megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására használja majd fel.

Annak idején, amikor Szőke László 2021 márciusában a fenyegető üzenetet posztolta, Parászka Boróka arról írt a saját Facebookján, hogy szeretné felhívni a figyelmet a kolléganőit ért hasonló támadásokra. „Hasonlóan a magyarországi kolléganőkhöz, az erdélyi újságírónők, tartalomgyártásban dolgozó nők is állandó nyomás alatt vannak” – jelentette ki. Idézzük a posztból:

„A hasonló támadássorozatokban felbukkan: a fizikai erőszakkal való fenyegetés, az érzékeny adatokkal való visszaélés, vagy azzal fenyegetés. A verbális erőszak. A családtagok, ismerősök bevonása a konfliktusba, zaklatása. A nyilvános megalázás. Az online lincselés. Minden, amivel újságírónők világszerte szembesülnek.

Számos zaklatási ügy nem kerül nyilvánosságra, mert a háttérben zajlik, mert az áldozat a saját védelme érdekében úgy dönt, nem hozza nyilvánosságra.

Újságírónak lenni ma nehéz feladat. Újságírónőnek lenni kétszeresen nehéz: mert a kolléganőknek viselniük kell mindazt, amit az újságírók és amit a nők elszenvednek, amiért kiszolgáltatottá válnak.

Tudjatok róla, miben élnek, minek vannak kitéve, hogyan dolgoznak az erdélyi magyar újságírónők is. Tudatos védelem nélkül nem végezhetik a munkájukat, veszélybe kerül nem csak az, amin és ahogy dolgoznak, de a magánéletük, a személyes integritásuk.

Mindenkinek, aki ilyen kockázatokkal szembesül éreznie kell: nincs egyedül. Hogy ez a fajta erőszak elfogadhatatlan, tűrhetetlen. És van védelem ezzel szemben, mert nagyon sokakban ott a vágy és az elkötelezettség az erőszakmentes, méltányos közélet iránt.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!