Elítélte Szőke Lászlót, a Médiatér fejlesztési igazgatóját a bíróság, mert Facebookon fenyegette Parászka Borókát

Legfontosabb

2022. március 30. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nem jogerős döntés szerint a Erdélyi Médiatér Egyesület által működtetett médiacsoport fejlesztési igazgatójának kártérítést kell fizetnie az újságíró számára.

Elítélte a bíróság Szőke Lászlót, az Erdélyi Médiatér Egyesület által magyarországi közpénzből fenntartott sajtókonglomerátum fejlesztési igazgatóját egy Facebook-bejegyzése miatt, amelyben azt írta, Parászka Boróka újságíró megérdemelné, hogy agyonverjék. A Székelyudvarhelyi Bíróság továbbá ezer eurós, lejben kifizetendő kártérítést is megítélt a sértett félnek, emellett arra kötelezi Szőkét, hogy a végleges ítéletet annak kiközlésétől számított legfennebb 10 napon belül megjelenítse Facebook-oldalán, a bejegyzésnek egy hónapon keresztül nyilvánosnak kell maradnia. Az ítélete nem jogerős, az alperes a kiközléstől számított 30 napon belül fellebbezhet.

Szőke László azóta törölte a fenyegető posztot, amit tavaly, éppen március 15-én, a magyar sajtó napján jelentetett meg. Szőke nemtetszését az váltotta ki, hogy a Marosvásárhelyi Rádió újságírója kritizálta a magyar kormány vakcinapolitikáját.

„Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné. Értsd, Boróka, szeretünk! Vmi Székely Csabát is. Pfff…” – írta Szőke az azóta törölt posztban.

Parászka Boróka az Anonnali.hu-nak azt nyilatkozta, örül, hogy ez a fajta agresszió nem maradt büntetlenül, és közölte, a megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására használja.

A Transtelexnek elmondta, nem foglalkoztatja az, hogy Szőke László tervez vagy sem fellebbezni: „bízom a sajtószabadságban, a jogállamban, az erőszakmentességben és rábízom ezt az ügyet az igazságszolgáltatásra”.

Szőke László véleményére is kíváncsiak voltunk, azonban a hír közléséig nem sikerült elérnünk. Amennyiben válaszol megkeresésünkre, visszatérünk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!