Elítélte Szőke Lászlót, a Médiatér fejlesztési igazgatóját a bíróság, mert Facebookon fenyegette Parászka Borókát

Legfontosabb

2022. március 30. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nem jogerős döntés szerint a Erdélyi Médiatér Egyesület által működtetett médiacsoport fejlesztési igazgatójának kártérítést kell fizetnie az újságíró számára.

Elítélte a bíróság Szőke Lászlót, az Erdélyi Médiatér Egyesület által magyarországi közpénzből fenntartott sajtókonglomerátum fejlesztési igazgatóját egy Facebook-bejegyzése miatt, amelyben azt írta, Parászka Boróka újságíró megérdemelné, hogy agyonverjék. A Székelyudvarhelyi Bíróság továbbá ezer eurós, lejben kifizetendő kártérítést is megítélt a sértett félnek, emellett arra kötelezi Szőkét, hogy a végleges ítéletet annak kiközlésétől számított legfennebb 10 napon belül megjelenítse Facebook-oldalán, a bejegyzésnek egy hónapon keresztül nyilvánosnak kell maradnia. Az ítélete nem jogerős, az alperes a kiközléstől számított 30 napon belül fellebbezhet.

Szőke László azóta törölte a fenyegető posztot, amit tavaly, éppen március 15-én, a magyar sajtó napján jelentetett meg. Szőke nemtetszését az váltotta ki, hogy a Marosvásárhelyi Rádió újságírója kritizálta a magyar kormány vakcinapolitikáját.

„Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné. Értsd, Boróka, szeretünk! Vmi Székely Csabát is. Pfff…” – írta Szőke az azóta törölt posztban.

Parászka Boróka az Anonnali.hu-nak azt nyilatkozta, örül, hogy ez a fajta agresszió nem maradt büntetlenül, és közölte, a megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására használja.

A Transtelexnek elmondta, nem foglalkoztatja az, hogy Szőke László tervez vagy sem fellebbezni: „bízom a sajtószabadságban, a jogállamban, az erőszakmentességben és rábízom ezt az ügyet az igazságszolgáltatásra”.

Szőke László véleményére is kíváncsiak voltunk, azonban a hír közléséig nem sikerült elérnünk. Amennyiben válaszol megkeresésünkre, visszatérünk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!