Két éve készen áll az égési sérültek kezelését segítő szoftver, mégsem használja az egészségügy

2022. október 30. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fizetnie nem kellene érte, mégsem veszi át az egészségügyi minisztérium azt az égési sérülteket kezelő orvosokat segítő applikációt, amelyet két évvel ezelőtt megrendelt, állítja a fejlesztő, Mihai Matei.

Mihai Matei a Colectiv klubban kitört, 65 halálos áldozatot szedő tűzvész hetedik évfordulóján posztolt erről a Facebook-oldalán. Mint írta, két éve kereste meg az akkor Vlad Voiculescu (Mentsétek Meg Romániát Szövetség) vezette egészségügyi minisztérium, hogy egy partnerség keretében cége, az Essensys Software ingyen fejlesszen az égési sérültek kezelését segítő programot. Ez a cég dolgozta ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-19 elleni oltások nemzetközi szétosztását követő platformját is, írja a Libertatea.

A lap megkereste Alexandru Rafila jelenlegi szociáldemokrata egészségügyi minisztert, aki azt mondta, nem tudja, miről van szó, de felveszi a kapcsolatot a fejlesztővel és tisztázza a helyzetet.

A FirstAidBurn nevű szoftver egyrészt lehetővé tenné, hogy az égési sérüléssel kezelt betegek kórlapjához országos szinten hozzáférhessenek az orvosok és hogy a páciens aktuális kezelőorvosa szakértővel konzultálhasson, másrészt segítené az első, kritikus napon alkalmazott kezelés pontosabb, személyre szabottabb kiszámítását.

A program elkészült, de a megrendelő mégsem vette át. Mihai Matei szerint a kész terméket már csak egy bizottságnak kellett volna jóváhagynia, amit eredetileg puszta formalitásnak gondolt, tekintve, hogy éppen az adott bizottság tagjainak útmutatásai alapján fejlesztették. A cégvezető szerint azóta sem sikerült kiderítenie, hogy miért állt le a folyamat, sőt, az utolsó minisztériumi alkalmazott, akivel beszélt, már nem is válaszol az üzeneteire.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!