Drágult a víz Szatmárnémetiben, akár 50%-kal is többet kell majd fizetni januártól

2022. október 28. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatón számolt be arról a szatmárnémeti önkormányzat, hogy miként igyekszenek megoldani azt, hogy az elszabadult energiaárak ellenére is működjenek a városi szolgáltatások, írja a szatmar.ro. Kereskényi Gábor polgármester szerint az iskolák működése nincs veszélyben. A közvilágításon pedig úgy spórolnak, hogy 50 perccel kevesebbet működnek a világítótestek, ráadásul a LED-technológiás lámpákat alacsonyabb kapacitáson használják

A vízárak kapcsán viszont jelentős mértékű drágulásról számolt be az Apaserv Rt. vezetője, Leitner János. Mint kifejtette, az utóbbi hónapokban 600 százalékkal emelkedtek az áram- és 500 százalékkal a gázellátás költségei, miközben az üzemanyagárak is szinte megduplázódtak, ezért elkerülhetetlenné vált az áremelés. A döntésük értelmében január 1-jétől tehát az ivóvíz ára 25%-kal drágul, amihez még hozzáadódik az infláció által okozott pénzromlás is.

A presasm.ro az igazgatót idézve arról ír, hogy az árnövekedés elérheti az 50%-ot is akár, tehát „annyi fogyasztásért, melyért jelenleg 10 lejt kell fizetni, jövőtől 15 lejt kell majd”. A vállalat vezetője arról is beszélt, hogy jelentős mértékű korszerűsítési és bővítési munkálatokra készülnek a megyeszékhelyen, és ezen munkálatok költségeit is befolyásolja az energiakrízis. Úgy fogalmazott, hogy veszteséget termelnének, amennyiben nem emelnék az említett mértékben az áraikat. Hozzátette: eredetileg, a hosszú távú céges stratégiájuk szerint, 9%-ot emeltek volna az áron, a gazdasági helyzet viszont ennél jóval nagyobb emelést tett szükségessé.

Liberálisok: nem kéne tolerálni a lopást

A Nemzeti Liberális Párt helyi szervezete a drágításról szóló csütörtöki tanácsülést megelőzően sajtótájékoztatót tartott, melyen Victor Cernea frakcióvezető bejelentette: nem szavazzák meg a tervezetet, mivel nem értenek egyet azzal, hogy az energiaárak növekedésének hatásait teljes egészében a fogyasztókra terheljék, miközben „az Apaservnél tolerálják a lopást”.

A satumareonlione.ro beszámolója szerint Cernea értelmezésében a lopás egyszerre jelenti a nem hatékony gazdálkodást, a hálózati veszteségek csökkentéséhez szükséges intézkedések hiányát, továbbá az alternatív energiaforrásokba való befektetések teljes hiányát. Ide sorolta az Apaserv személyzeti létszámának politikai szempontok alapján történt felduzzasztását. Megemlítette továbbá a sorban a cégvezetés legújabb „trükkjét” is: közel 3,5 millió lej értékű bónuszokat és jutalmakat szavaztak meg saját maguknak.

Az Apaserv Rt. részvényesei a Szatmár megyei tanács, illetve Szatmár megyei önkormányzatok, a főrészvényese pedig a szatmárnémeti önkormányzat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!