Drágult a víz Szatmárnémetiben, akár 50%-kal is többet kell majd fizetni januártól

2022. október 28. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatón számolt be arról a szatmárnémeti önkormányzat, hogy miként igyekszenek megoldani azt, hogy az elszabadult energiaárak ellenére is működjenek a városi szolgáltatások, írja a szatmar.ro. Kereskényi Gábor polgármester szerint az iskolák működése nincs veszélyben. A közvilágításon pedig úgy spórolnak, hogy 50 perccel kevesebbet működnek a világítótestek, ráadásul a LED-technológiás lámpákat alacsonyabb kapacitáson használják

A vízárak kapcsán viszont jelentős mértékű drágulásról számolt be az Apaserv Rt. vezetője, Leitner János. Mint kifejtette, az utóbbi hónapokban 600 százalékkal emelkedtek az áram- és 500 százalékkal a gázellátás költségei, miközben az üzemanyagárak is szinte megduplázódtak, ezért elkerülhetetlenné vált az áremelés. A döntésük értelmében január 1-jétől tehát az ivóvíz ára 25%-kal drágul, amihez még hozzáadódik az infláció által okozott pénzromlás is.

A presasm.ro az igazgatót idézve arról ír, hogy az árnövekedés elérheti az 50%-ot is akár, tehát „annyi fogyasztásért, melyért jelenleg 10 lejt kell fizetni, jövőtől 15 lejt kell majd”. A vállalat vezetője arról is beszélt, hogy jelentős mértékű korszerűsítési és bővítési munkálatokra készülnek a megyeszékhelyen, és ezen munkálatok költségeit is befolyásolja az energiakrízis. Úgy fogalmazott, hogy veszteséget termelnének, amennyiben nem emelnék az említett mértékben az áraikat. Hozzátette: eredetileg, a hosszú távú céges stratégiájuk szerint, 9%-ot emeltek volna az áron, a gazdasági helyzet viszont ennél jóval nagyobb emelést tett szükségessé.

Liberálisok: nem kéne tolerálni a lopást

A Nemzeti Liberális Párt helyi szervezete a drágításról szóló csütörtöki tanácsülést megelőzően sajtótájékoztatót tartott, melyen Victor Cernea frakcióvezető bejelentette: nem szavazzák meg a tervezetet, mivel nem értenek egyet azzal, hogy az energiaárak növekedésének hatásait teljes egészében a fogyasztókra terheljék, miközben „az Apaservnél tolerálják a lopást”.

A satumareonlione.ro beszámolója szerint Cernea értelmezésében a lopás egyszerre jelenti a nem hatékony gazdálkodást, a hálózati veszteségek csökkentéséhez szükséges intézkedések hiányát, továbbá az alternatív energiaforrásokba való befektetések teljes hiányát. Ide sorolta az Apaserv személyzeti létszámának politikai szempontok alapján történt felduzzasztását. Megemlítette továbbá a sorban a cégvezetés legújabb „trükkjét” is: közel 3,5 millió lej értékű bónuszokat és jutalmakat szavaztak meg saját maguknak.

Az Apaserv Rt. részvényesei a Szatmár megyei tanács, illetve Szatmár megyei önkormányzatok, a főrészvényese pedig a szatmárnémeti önkormányzat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!