Összecsaptak a szociáldemokraták és liberálisok nyugdíjemelés miatt, a PSD szerint a jobboldali vezetők tehernek tartják a nyugdíjemelést

2022. október 27. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykoalíció fő pártjai – a PSD és a PNL – szerda este ismét összevesztek a nyugdíjemelés kérdésében. A News. ro összefoglalójából kiderül, hogy Míg a szociáldemokraták azt állítják, hogy csak ők harcolnak a nyugdíjemelésért, addig a liberálisok szerint olyan megoldásokat kell keresni, amelyekkel az emelés a lehető legközelebb kerülhet az infláció mértékéhez.

„A PSD az egyetlen párt, amely mindig is a polgárok nyugdíjának emeléséért küzdött. Ehelyett a jobboldal vezetői a nyugdíjemelést tehernek tekintik, amelyet csak a választási kampányok idején érdemes cipelni” – írták a PSD vezető politikusai szerda este a Facebookon.

Szerintük „a PSD továbbra is küzd azért, hogy mindazok, akik egy életen át dolgoztak, tisztességes nyugdíjat kapjanak, amely megvédi őket az áremelkedésektől. Fenntartható és méltányos növekedés kell”.

A PSD vezetője, Marcel Ciolacu a maga részéről a posztot kísérő videóban azt mondja, hogy a Szociáldemokrata Párt nélkül egyáltalán nem emelkedtek volna idén a nyugdíjak.

Válaszában Ionuț Stroe, a PNL szóvivője megjegyezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt következetesen emelte a nyugdíjakat minden alkalommal, amikor kormányon volt.

„A Nemzeti Liberális Párt a kormányon töltött évek alatt következetesen törekedett a nyugdíjasok támogatására. A PNL vezette kormány 2020. szeptember 1-jén is emelte a nyugdíjakat, amikor a nyugdíjpont 14%-kal nőtt (1265 lejről 1442 lejre), és 2022. január 1-jén is, amikor a nyugdíjpont 10%-kal emelkedett (1442 lejről 1586 lejre). Ugyanakkor a Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezette kormány az áremelkedés által érintett nyugdíjasok megsegítésére januárban pénzügyi támogatást nyújtott azoknak, akiknek nyugdíja 1600 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő. Júliusban pedig a 2000 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok újabb 700 lejes pénzügyi támogatást kaptak” – írta Stroe a Facebookon.

A PNL szóvivője elmondta, hogy a liberálisok olyan megoldásokat keresnek, hogy a jövő évi emelés a lehető legközelebb legyen az infláció mértékéhez.

„A PNL továbbra is úgy véli, hogy a nyugdíjakat emelni kell, és olyan megoldásokat keresünk, hogy ez az emelés a lehető legközelebb legyen az infláció mértékéhez, figyelembe véve azt a határt, amelyen belül ez az állami költségvetésből fenntartható. Klaus Iohannis elnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök is világossá tette, hogy a romániai nyugdíjasok nem viselhetik és nem is viselhetik az infláció hatásait. A PNL növelte a nyugdíjakat, amikor kormányon volt, és jövő évtől ismét növelni fogja” – írta Ionuț Stroe.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!