Összecsaptak a szociáldemokraták és liberálisok nyugdíjemelés miatt, a PSD szerint a jobboldali vezetők tehernek tartják a nyugdíjemelést

2022. október 27. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykoalíció fő pártjai – a PSD és a PNL – szerda este ismét összevesztek a nyugdíjemelés kérdésében. A News. ro összefoglalójából kiderül, hogy Míg a szociáldemokraták azt állítják, hogy csak ők harcolnak a nyugdíjemelésért, addig a liberálisok szerint olyan megoldásokat kell keresni, amelyekkel az emelés a lehető legközelebb kerülhet az infláció mértékéhez.

„A PSD az egyetlen párt, amely mindig is a polgárok nyugdíjának emeléséért küzdött. Ehelyett a jobboldal vezetői a nyugdíjemelést tehernek tekintik, amelyet csak a választási kampányok idején érdemes cipelni” – írták a PSD vezető politikusai szerda este a Facebookon.

Szerintük „a PSD továbbra is küzd azért, hogy mindazok, akik egy életen át dolgoztak, tisztességes nyugdíjat kapjanak, amely megvédi őket az áremelkedésektől. Fenntartható és méltányos növekedés kell”.

A PSD vezetője, Marcel Ciolacu a maga részéről a posztot kísérő videóban azt mondja, hogy a Szociáldemokrata Párt nélkül egyáltalán nem emelkedtek volna idén a nyugdíjak.

Válaszában Ionuț Stroe, a PNL szóvivője megjegyezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt következetesen emelte a nyugdíjakat minden alkalommal, amikor kormányon volt.

„A Nemzeti Liberális Párt a kormányon töltött évek alatt következetesen törekedett a nyugdíjasok támogatására. A PNL vezette kormány 2020. szeptember 1-jén is emelte a nyugdíjakat, amikor a nyugdíjpont 14%-kal nőtt (1265 lejről 1442 lejre), és 2022. január 1-jén is, amikor a nyugdíjpont 10%-kal emelkedett (1442 lejről 1586 lejre). Ugyanakkor a Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezette kormány az áremelkedés által érintett nyugdíjasok megsegítésére januárban pénzügyi támogatást nyújtott azoknak, akiknek nyugdíja 1600 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő. Júliusban pedig a 2000 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok újabb 700 lejes pénzügyi támogatást kaptak” – írta Stroe a Facebookon.

A PNL szóvivője elmondta, hogy a liberálisok olyan megoldásokat keresnek, hogy a jövő évi emelés a lehető legközelebb legyen az infláció mértékéhez.

„A PNL továbbra is úgy véli, hogy a nyugdíjakat emelni kell, és olyan megoldásokat keresünk, hogy ez az emelés a lehető legközelebb legyen az infláció mértékéhez, figyelembe véve azt a határt, amelyen belül ez az állami költségvetésből fenntartható. Klaus Iohannis elnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök is világossá tette, hogy a romániai nyugdíjasok nem viselhetik és nem is viselhetik az infláció hatásait. A PNL növelte a nyugdíjakat, amikor kormányon volt, és jövő évtől ismét növelni fogja” – írta Ionuț Stroe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!