Nem győzik a papírmunkát a tanfelügyelőségek, ezért csak novemberben kapják meg a diákok az ösztöndíjaikat

2022. október 27. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdetben október 15-ére ígérte az oktatási tárca az iskolások számára az ösztöndíjak átutalását, azonban azóta eltelt újabb két hét és még nem történt meg a kifizetés. Az Agrepres tudósítása szerint az oktatási minisztérium szerdára videokonferenciára hívta össze valamennyi megyei tanfelügyelőség vezető testületéből a főtanfelügyelőket és főkönyvelőket, hogy áttekintsék a hallgatói ösztöndíj-kifizetések helyzetét. Ezt követően a minisztérium hivatalos sajtóközleményt adott ki, amelyben összefoglalta az ösztöndíjak folyósításával kapcsolatos információkat.

A megbeszélésen kiderült, a pénzügyminisztérium átutalta a pénzt a helyi számlákra, ennek ellenére a diákokhoz való továbbítása az összegeknek további akadályokba ütközik. A főtanfelügyelők által nyújtott tájékoztatás szerint a késedelem egyik oka a jogosultsági ellenőrzésre regisztrált akták nagyon nagy száma, vagy a helyi tanácsok költségvetési üléseinek időzítése miatt. Annak érdekében, hogy az iskolák szintjén egyértelmű legyen a helyzet csütörtökön minden egyes tanfelügyelőség videokonferencián egyeztet a megye iskolaigazgatóival.

„Szeretnénk biztosítani, hogy minden diák megkapja az ösztöndíjat, és megelőzni a jövőbeni késedelmeket. A pénzmozgástól és az egyes iskolák által jelzett nehézségektől függetlenül az oktatási minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy az ösztöndíjak kifizetésével kapcsolatban ne legyenek további problémák” – áll a minisztériumi közleményben.

A főtanfelügyelők szerint valószínűleg november első két hetében utalják az ösztöndíjakat a jogosultaknak.

A minisztérium minden hónapban 15-ét jelölte meg kifizetési határidőnek, szeptemberben azonban ezt nem lehetett tartani, mivel csak a hónap végére kellett az iratcsomókat összeállítani, azonban az elkövetkező két hétben a tanfelügyelőségek megoldják az adminisztratív problémákat és elkezdődik az ösztöndíjak folyósítása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!