„Már évek óta más feladatot kaptam” – Demeter Szilárdot kérdeztük az erdélyi Médiatér tröszt helyzetéről

2022. október 26. – 19:40

frissítve

„Már évek óta más feladatot kaptam” – Demeter Szilárdot kérdeztük az erdélyi Médiatér tröszt helyzetéről
Demeter Szilárd – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A több mint harminc sajtóorgánumot vagy kiadványt csoportosító Erdélyi Médiatér Egyesület Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi vezetőjének közbenjárására kapott 2017 végén először jelentős összegű magyar kormányzati támogatást. A hátteret biztosító egyesülethez tartozó Prima Press kft. kiadó friss bejelentése kapcsán kerestük most meg, miszerint december 31-től a hozzájuk tartozó lapok, így többek között a Krónika és a Székelyhon nyomtatott verziója is megszűnik.

Bár Demeter Szilárdnak hivatalosan soha nem volt köze a Médiatér tröszthöz, sohasem tagadta, hogy nagyon nagy szerepe volt az erdélyi magyar sajtó jelentős részének felvásárlásával záruló projekt elindításában. 2018-ban az Átlátszó Erdélynek adott interjúban „az egyesület nem hivatalos nagyköveteként” határozta meg magát, és arról is beszélt, hogyan lobbizta ki az Erdélyi Médiatér Egyesület számára a rekord mértékű támogatást.

Demeter 2017 novemberéig a székelyudvarhelyi Prima Press Kft.-t tulajdonoló „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány kuratóriumának volt a tagja. Távozását követően nem sokkal érkezett meg az első jelentős magyar kormányzati támogatás az erdélyi médiapiacra: a székelyudvarhelyi Prima Press Kft.-ben tulajdonrészt vásárló Erdélyi Médiatér Egyesület összesen 4,5 millió eurót kapott egy kormányhatározat értelmében. Az egyesület egyébként 2013-ben jött létre, de akkor még csak a Főtér.ro online újság kiadásáéért felelt.

Demeternek az Átlátszó Erdély számára adott válaszaiból kiderült: a támogatás egy része az erdélyi médiapiac akkori legnagyobb szereplője, a csődvédelem alá került Udvarhelyi Híradó Kft. mintegy 240 munkatársa és médiaportfóliója helyzetének a rendezése érdekében érkezett, akiket közben az addig mindössze 6 alkalmazottal rendelkező Prima Press Kft.-nél alkalmaztak. A 4,5 milliós összegről kiderült, ez csak a kezdet volt, hiszen az elmúlt 3 és fél évben összesen 20 millió euró érkezett a Médiatérhez. Most viszont úgy néz ki, Budapesten elzárják a csapot. Demeter levélben válaszolt kérdéseinkre.

Néhány éve a közbenjárásoddal és lobbitevékenységed hatására, felvásárlások által jött létre a Médiatér konglomerátum. Most viszont elapadni látszanak a fenntartásához szükséges források. Felelősnek érzed magad azért, ami most a médiatröszt keretében történik?

Amennyiben felelős vagyok a pandémiáért, a kínai papírgyár leégéséért, az orosz-ukrán háborúért, az át nem gondolt szankciókért, a Közel-Kelet és Észak-Afrika valószínűsíthető átrendeződéséért, a globális nyersanyagválságért, a klímaváltozásért, akkor természetesen felelős vagyok. Bár van egy olyan sejtésem, hogy aki most azt állítja, hogy 2015-ben erre készült (már), az hazudik.

A Prima Press kiadónak a többek között a Krónikában, Székelyhonon megjelent szolgálati közleményében hangsúlyozzák, a lapok nyomtatását valamint a terjesztői és kézbesítői hálózatokat is csak felfüggesztik. Szerinted mennyire tekinthetők ideiglenesnek ezek az intézkedések?

Amennyire a jövő kiszámítható. És hát akár idén januárban is kaptunk figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy nem az.

Mi történik a Médiatér ernyője alá tartozó többi médiaorgánummal abban az esetben, ha nem sikerül további, magyar kormányzati forrásokat szerezni ezek fenntartásához? Valós lehet az az aggodalom, hogy a Médiatér zsugorodásnak indult?

A Médiatérhez tartozó médiumok elég nagy eléréssel bírnak. Mit értünk zsugorodás alatt? Pár év múlva más médiumok adatsoraival összevetve – pl. Transtelex – majd értelmes választ tudunk adni erre a kérdésre.

Néhány napja azt mondtad a laptársunknak, a Telexnek, arra számítasz, hogy „meg fognak támadni jobboldalról”. A Médiatér esetében az elapadó források összefüggésben állhatnak ezzel az esetleges, ellened irányuló támadással?

Nincs köze hozzá. Már évek óta más feladatot kaptam, az erdélyi médiavállalkozás menedzsmentjét más viszi. A válságnak van köze hozzá.

2023-ban mekkora összegű magyarországi kormányzati támogatás érkezhet a Médiatérhez?

Magyarország 2023-as költségvetéséről idén decemberben döntenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!