Újra volt megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőnél, ahol a román nacionalisták bejelentették a „keresztek testvériségének” megalapítását

2022. október 23. – 20:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy számban vonultak ki az úzvölgyi katonatemetőbe vasárnap a román hadsereg napjának apropóján szervezett ünnepségen, amelyet éppen az 1956-os magyar forradalom emléknapjára szervezett a dormánfalvi polgármesteri hivatal, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista egyesület és a Szabadság állapota (Starea de libertate) nevű civil mozgalom – tájékoztatott a Székelyhon.

A vasárnapi gyülekező részese a megszokott forgatókönyvnek: a 2019-es úzvölgyi „temetőfoglalás” óta évente háromszor – június elején, a hősök napján, október 25-én, a hadsereg napján, illetve a december 1-jei román nemzeti ünnepen – szerveznek nagyszabású, ortodox egyházi szertartással egybekötött megemlékezést.

A százötven fakereszttel a temetőbe vonuló tömegnek beszédet tartott Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere és Mihai Tîrnoveanu, a Nép Újta vezetője, akik az erős népi ellenállásra buzdítottak minden résztvevőt arra az esetre, ha jogerősen születik döntés a betonkeresztek és az emlékmű eltávolítására. De felszólalt még a 102 éves nyugalmazott tábornok, Ioan Procopie is – aki megkapta idén az „Úzvölgye fiai” kitüntetést.

A Székelyhon szerint az Ortodox Testvériség egyik képviselője azt mondta, hogy „csak a barbárok, a hitetlenek képesek arra, hogy lerombolják az ortodox kereszténység jelképeit, a kereszteket és emlékművet”.

Idei újdonságnak számít ugyanakkor, hogy a román szervezetek és politikai pártok megalapították a „keresztek testvériségét”, amellyel az emlékmű és a betonkeresztek megvédésére, illetve a ledöntésük elleni küzdelemre fókuszálnak „a román hadsereg úzvölgyi harcokban elesett hőseiért”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!