Ismét az úzvölgyi katonatemetőben keménykedtek a román nacionalisták

2022. június 3. – 10:03

frissítve

Ismét az úzvölgyi katonatemetőben keménykedtek a román nacionalisták
Cosplay: „Ștefan vajda” is megtisztelte jelenlétével a nacionalista megmozdulást – Fotó: Tóth Helga

Másolás

Vágólapra másolva

2019 tavaszán a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen egy román hősöknek szentelt parcellát hozott létre az úzvölgyi katonai temetőben, ami az utóbbi időszak egyik leghevesebb etnikumközi feszültségét idézte elő. Azóta az Úz völgye a román szélsőséges nacionalisták kedvelt felvonulási helyszínévé vált. Csütörtökön, a román hősök napján ismét kivonultak, azonban az erődemonstráció a három évvel ezelőttivel ellentétben nem lett botrányos kimenetelű, ugyanis magyarok most távol maradtak. Kivéve minket.

Mintegy kétszáz személy vett részt az úzvölgyi katonatemetőnél a hősök napjára szervezett csütörtöki megmozduláson, amelynek két deklarált célja is volt: egyrészt megemlékezni a két világháborúban elesett katonákról, másrészt „megvédeni” a temetőben létesített „román parcellát”, amelyet egy jogerős bírósági határozat szerint illegálisan hoztak létre.

A mintegy kétszáz résztvevő – akárcsak a 2019-ben történt temetőfoglalás alkalmából – ismét román zászlókkal és hazafias szlogeneket hirdető molinókkal felszerelkezve érkezett. A forgatókönyv nem változott: a megmozdulást szervező Calea Neamului (A Nemzet Útja) Egyesület és a nacionalista párt, az AUR buszokat bocsátott a résztvevők rendelkezésére, de sokan magánautókkal érkeztek. A rendezvényen pópák tucatjai vezették a szertartást, de felszólalt George Simion, az AUR társelnöke és Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului egyesület vezetője is. Felolvasták azoknak a román katonáknak a névsorát, akik szerintük a temetőben nyugszanak. Minden név elhangzása után a tömeg „Jelen!” felkiáltással válaszolt, amint azt 2019-ben is tette.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az esemény jelentős hatósági jelenlét mellett zajlott, csendőrök, rendőrök, tűzoltók, mentősök is kivonultak a völgybe. Tîrnoveanu szónoklatában kiemelte, nem hagyják lebontani a román parcella keresztjeit és az emlékművet, „ha kell, tízezer román ember meztelen mellkassal áll ki a buldózerek elé” – ecsetelte elszántan a nacionalista vezető.

Miért lett a román nacionalisták találkozóhelye a székelyföldi temető?

A katonai temető Hargita megyében fekszik a mára már elnéptelenedett Úz völgyében, Bákó megye határa közvetlen közelében. A temetőt az 1916-os román betörés, majd a románokat kiszorító csatákban elesett osztrák-magyar katonák számára létesítették 1917-ben. A második világháborúban elesett katonák is nyugszanak itt. Az ezredfordulóra rendkívül rossz állapotba került temetőt a magyar kormány támogatásával a 2010-es évek első felében állították helyre.

Az AUR társelnöke, George Simion is tette tiszteletét – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Az AUR társelnöke, George Simion is tette tiszteletét – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az AUR társelnöke, George Simion is tette tiszteletét – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Az AUR társelnöke, George Simion is tette tiszteletét – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az AUR társelnöke, George Simion is tette tiszteletét – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A temető területe Székelyföld része, hiszen Csíkszentmárton leltárában szerepelt, ez a község vállalta az emlékhely rendben tartását is. S noha a területének tulajdonjogát egy 2010-ben kibocsátott kormányhatározat is megerősítette, a szomszédos Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata mégsem tekintette rendezettnek a határvitát. 2019 márciusában úgy gondolta, sajátjaként tekinthet a temető területére, erre egy tanácshatározattal is ráerősített.

Csíkszentmárton önkormányzata hiába szólította fel Dormánfalvát a határozat visszavonására, a moldvai település önkormányzata nem torpant meg: 52 betonkeresztet és egy szintén betonból öntött, nagyméretű ortodox keresztet állított fel a temetőben. Az így létrehozott „román parcella” létesítéséhez még a Védelmi Minisztérium jóváhagyását is megszerezte. A kulturális minisztérium 2019 májusában kibocsátott álláspontjában azonban leszögezte, nem avatható fel a parcella. A román nacionalisták ennek ellenére június 6-án mégis megjelentek a helyszínen, és felszenteltették a kereszteket.

Fotó: Tóth Helga/Transtelex Fotó: Tóth Helga/Transtelex
Fotó: Tóth Helga/Transtelex Fotó: Tóth Helga/Transtelex
Fotó: Tóth Helga/Transtelex

A területdisputának végérvényesen egy jogerős, Hargita megye javára tavaly október végén kimondott ítélet vetett véget. Idén február 10-én az a per is lezárult, amelyet a „román parcella” felszámolása érdekében indítottak: a Bákó Megyei Törvényszék érvénytelenítette az az építési engedélyét, és elrendelte a törvénytelen építmény lebontását.

Mi történt három éve az Úz völgyében?

2019. június 6-án, délután 4 órakor a nemzetközi katonai temető kapujában összegyűlt 200-300 magyar még nem tudta, hogy mit hoz a délután: ekkor kaptak arról hírt, hogy mintegy 50 jármű tart a helyszín felé Moldova irányából, román zászlókkal és egyéb kellékekkel felszerelt román szélsőséges nacionalistákkal. A székelyföldi magyarok elöljáróik kérésére érkeztek a temetőhöz, ahol élőlánccal akarták elejét venni annak, hogy a román nacionalisták felszenteljék azt a frissen létesített parcellát, ahol állításuk szerint román katonák nyugszanak. A valóságban azonban az ortodox emlékmű és a betonkeresztek nem elesett katonák sírjaira, hanem egy sétányra kerültek.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

„Kifelé a magyarokkal az országból!”, „Brávó Románia”, „Krisztus feltámadott!” – ezeket és ezekhez hasonló szlogeneket skandáltak a román szélsőségesek, amikor áttörték a csendőrök kordonját, a székelyek alkotta élőláncot, és betörtek a temetőbe, majd ortodox szertartás keretében felszenteltek a román parcellát, írtuk meg a Transindexen.

A két tábor felfokozott lelkiállapota ellenére nem tört ki tömegverekedés, a temetőkert kerítéséről, kapujáról letört lécek és néhány fakereszt kidöntésén túl nem okozott helyrehozhatatlan kárt a tömeg. Viszont a provokáció mégsem múlt el következmények nélkül, hiszen az a román-magyar békés együttélés rovására ment.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!