Kelemen bízik abban, hogy Románia schengeni csatlakozásának nem lesz akadálya

2022. október 22. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor továbbra is bízik abban, hogy záros határidőn belül, már december 8-ig megszűnik a együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV), és Románia csatlakozhat a schengeni övezethez.

A miniszterelnök-helyettes azt követően nyilatkozott a kérdésben, hogy a holland parlament egy állásfoglalásában úgy döntött: Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az RFI-nek adott interjúban az RMDSZ elnöke jelezte, Románia az Európai Bizottság összes elvárásának eleget tett az igazságügyi reform tekintetében. Kelemen azt reméli, hogy a szkeptikusokat is sikerül meggyőzni Románia schengeni csatlakozásának fontosságáról, de azokat is, akik belpolitikai megfontolásból fogalmaznak meg fenntartásokat – például Mark Rutte holland miniszterelnököt.

Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök is azt nyilatkozta, „egyáltalán nem aggasztó” a hágai parlament által elfogadott határozat, miszerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!