Holland parlament: Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

2022. október 20. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, mely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Sophia in'T Veld, a Renew képviselőcsoport koordinátora az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE).

'Legnagyobb sajnálatomra néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy a holland parlament elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint Hollandiának nem kéne megszavaznia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását. Ezt mélységesen sajnálom. Pártom (a 66-os Demokraták – szerk. megj.) az állásfoglalás ellen szavazott, mi azt akarjuk, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a schengeni térséghez, hisz önök teljesítették a feltételeket' – nyilatkozta Sophia in'T Veld.

Sophia In 'T Veld – Fotó: Andreas Solaro / AFP
Sophia In 'T Veld – Fotó: Andreas Solaro / AFP



Elmondta, tart tőle, hogy a holland miniszterelnök „nagyon keveset fog tenni annak érdekében, hogy rábírja a holland parlamentet” Románia és Bulgária csatlakozási kérelmének elfogadására.

'Értsék meg, hogy nem ellenzi mindenki Hollandiában. Az én pártom azt akarja, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a Schengenhez, de a kormánypártok zöme nem akarja ezt' – tette hozzá a holland politikus.

Az Európai Parlament kedden fogadta el a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát.

A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség „az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya”, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit. A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, és negatívan hat a mobilis munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja a schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!