Holland parlament: Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

2022. október 20. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, mely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Sophia in'T Veld, a Renew képviselőcsoport koordinátora az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE).

'Legnagyobb sajnálatomra néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy a holland parlament elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint Hollandiának nem kéne megszavaznia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását. Ezt mélységesen sajnálom. Pártom (a 66-os Demokraták – szerk. megj.) az állásfoglalás ellen szavazott, mi azt akarjuk, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a schengeni térséghez, hisz önök teljesítették a feltételeket' – nyilatkozta Sophia in'T Veld.

Sophia In 'T Veld – Fotó: Andreas Solaro / AFP
Sophia In 'T Veld – Fotó: Andreas Solaro / AFP



Elmondta, tart tőle, hogy a holland miniszterelnök „nagyon keveset fog tenni annak érdekében, hogy rábírja a holland parlamentet” Románia és Bulgária csatlakozási kérelmének elfogadására.

'Értsék meg, hogy nem ellenzi mindenki Hollandiában. Az én pártom azt akarja, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a Schengenhez, de a kormánypártok zöme nem akarja ezt' – tette hozzá a holland politikus.

Az Európai Parlament kedden fogadta el a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát.

A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség „az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya”, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit. A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, és negatívan hat a mobilis munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja a schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!