Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is építenek múzeumot a „kommunista” rendszer emlékére

2022. október 20. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtökön jelentette be, hogy aláírta a támogatási szerződést, melynek értelmében az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) költségvetéséből megépül a városban „A kommunizmus borzalmainak múzeuma”.

Elmondása szerint a tervezési és kivitelezési pályázatot a következő hetekben írják ki, és a becslések szerint a munkálatok jövő ősszel kezdődhetnek, adta hírül az Agerpres.

A „Kommunizmus borzalmainak múzeumát” az egykori szentgyörgyi cigarettagyár dohányraktárában alakítják ki, és mintegy 3000 négyzetméteres területet foglal majd el.

„Interaktív, digitalizált bemutatót készítünk a korszak történelméről, és a múzeumban a látogatóknak lehetőségük lesz átélni a korszak érzéseit, megtapasztalni a mindennapi életet” – mondta el az Agerpresnek Tóth Birtan Csaba alpolgármester.

Nemcsak Sepsiszentgyörgyön létesül olyan múzeum, mely az előző, kommunistának mondott rendszer negatívumainak kíván emléket állítani. Szatmárnémetiben „A kilakoltatás és a kényszerített iparosítás múzeuma” készül el a tervek szerint, ugyancsak a PNRR támogatásával.

Az elképzelt szatmári létesítményről látványterv is készült, ezt Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára osztotta meg a közösségi oldalán.

Az államtitkár korábbi, szatmárnémeti látogatásakor elmondta, annak érdekében, hogy a 4,2 millió euróból megvalósuló múzeum még inkább hiteles legyen, valamelyik szatmárnémeti gyárépületben hozzák majd létre. Hegedüs Csilla szerint egyébként a PNRR finanszírozásával összesen kilenc múzeumot alakítanak ki, „mert nemcsak az infrastruktúrát, hanem a közös emlékezetet is bővíteni kell” – idézte az államtitkárt a frissujsag.ro

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!