Ezentúl a járdáról is elszállíthatja a rendőrség a szabálytalanul parkoló autókat

2022. október 19. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénymódosító tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a közlekedési rendőrség bárhonnan elszállíthassa a szabálytalanul várakozó autókat.

A jogszabályjavaslat mellett 232, ellene 3 képviselő szavazott, 29-en tartózkodtak, adta hírül az Agerpres.

A tervezet a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet (a közlekedési törvénykönyv) 64-es cikkét módosítja. Lehetővé teszi a közlekedési rendőrök számára, hogy ne csak az úttesten szabálytalanul várakozó járműveket szállítsa el – mint ahogy a rendelet jelenleg előírja –, hanem a közterületen bárhol szabálytalanul várakozó gépkocsikat.

A tervezet szerint a rendőröknek elsősorban azokban az esetekben kell ehhez az intézkedéshez folyamodniuk, ha a szabálytalanul várakozó jármű nagy mértékben akadályozza vagy veszélyezteti a forgalmat.

A közlekedési törvénykönyv jelenleg hatályos előírása szerint a rendőrség csak abban az esetben szállíthatja el a szabálytalanul várakozó járművet, ha a gépkocsi az úttesten várakozik. A járdán szabálytalanul parkoló autó esetében a rendőrség nem intézkedhet – érvelt a módosító javaslat kezdeményezője, Cătălin Drulă USR-s képviselő.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének magyarázata szerint a tervezet a gyalogosok, főként a kisgyermekekkel közlekedő szülők, mozgássérült személyek biztonságát tartja szem előtt, akik sok esetben kénytelenek az úttesten haladni, mert a járdát elfoglalják a szabálytalanul parkoló vagy várakozó gépkocsik. Ugyanakkor a tűzoltókat is akadályozhatják munkájukban ezek a járművek.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakciója tartózkodott a szavazáson, Alin Coleşa képviselő szerint azért, mert a jogszabálytervezet 'számos visszaélésnek' adhat teret.

A szenátus első megkeresett házként 2019. május 29-ei ülésén elutasította a tervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla szerdán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!