Közösséget vállal a Magyarországon kiálló tanárokkal az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság

2022. október 19. – 07:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi oldalán közzétett nyilatkozatban vállal szolidaritást a Magyarországon kiálló tanárokkal az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság. A szervezet elnöksége kifejti, hogy csakis a felelősségteljes és hatalmi beavatkozástól mentesen végzett oktató-nevelő munka teremtheti meg a társadalomban a biztos alapokon kibontakozó tudás és az öntudatos állampolgári tevékenység készségét. Ennek ellehetetlenítése a jövő nemzedékek, valamennyi leendő állampolgár tanuláshoz való jogának a megkárosítását és érvényesülésük megnehezítését jelenti.

Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság elnökségének nyilatkozata:

„Csatlakozva a Magyar Filozófiai Társaság szolidaritási nyilatkozatához, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság is közösséget vállal a Magyarországon elemi lét- és munkafeltételeikért kiálló tanárokkal. Társaságunk, amelynek tagjai között nagy számban vannak középiskolai tanárok, aggasztónak találja a magyarországi tanárok helyzetét, különösképpen a tiltakozó tanárok elbocsájtását, és a tanárok sztrájkjogának korlátozását.

Úgy gondoljuk, hogy csakis a felelősségteljes és hatalmi beavatkozástól mentesen végzett oktató-nevelő munka teremtheti meg a társadalomban a biztos alapokon kibontakozó tudás és az öntudatos állampolgári tevékenység készségét. Ennek ellehetetlenítése a jövő nemzedékek, valamennyi leendő állampolgár tanuláshoz való jogának a megkárosítását és érvényesülésük megnehezítését jelenti.

Számunkra sem közömbös a tanári jogok, a tanári életpálya és a magyar nyelvű közoktatás sorsának az alakulása. Meggyőződésünk, hogy a magyarországi középiskolai tanárok anyagi és társadalmi megbecsülésért, és demokratikus jogaik gyakorlásáért indított mozgalma nemcsak a demokratikus közállapotokért való bátor kiállás, hanem olyan tudatos és felelősségteljes magatartás is, amely nélkül egyetlen társadalom sem boldogulhat.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!