Bevált a gyoroki polgármester javaslata, aki azt kérte, hogy koszorú helyett pénzt vigyenek temetéskor

2022. október 18. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két éve indítványozta a közösségi médiában az Arad megyei Gyorok község polgármestere, hogy a temetésre érkezők koszorú helyet inkább adjanak pénzt a gyászoló családnak. Corneliu Popi-Morodan szerint az emberek megfogadták a tanácsát, és jelenleg sokkal kevesebb a koszorú a községbeli temetéseken. Mind a természetes alapanyagból készült, mind a műanyag koszorúk száma megcsappant, írja az aradon.ro.

„Korábban a nagyobb temetésekre akár 50 koszorút is hoztak, mostmár viszont mindössze kb. 15-öt. Amikor a temetőkből gyűjtjük a hulladékot, már nem kell háromszor forduljon a 21 tonnás kocsi, el tudja szállítani egyszerre az összes szemetet. A hatás látható, az emberek reagáltak a felhívásunkra, és amellett, hogy pénzzel segítik a gyászoló családokat, borítékban adják oda a korábban koszorúkra költött pénzt, a környezetvédelem ügyét is segítik, mert kevesebb hulladékot, főleg műanyag hulladékot termelnek” – mondta a polgármester.

A városháza a kápolnánál külön gyűjtőládákat is elhelyezett a pénzes borítékok számára, amelyeket a temetés után a gyászoló hozzátartozók nyitnak ki. Ezekre a dobozokra a következő üzenetet írták:

„Egy boríték néhány részvétnyilvánító szóval és egy koszorú értékének megfelelő pénzösszeggel a legmegfelelőbb módja annak, hogy a gyászoló családdal legyünk. A legtöbb esetben a családtagok nem tudják, hogy ki hozta a koszorúkat, és nem olvassák el a koszorúkra erősített szalagokon lévő üzeneteket. A koszorúk nem segítenek a gyászoló családokon, melyeknek ilyenkor rengeteg kiadásuk van”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!