Romániának újra kell gondolnia az élelmiszer-termelését

2022. október 16. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Románia olyan időszakban van, amikor újra kell gondolnia az élelmiszer-termelését, mert mezőgazdasági nagyhatalom ugyan, de importfüggő, és ez komoly kockázatot jelent – véli Valeriu Tabără, a Gheorghe Ionescu- Şişeşti Agrár- és Erdészettudományi Akadémia (ASAS) elnöke.

A volt mezőgazdasági miniszter az Agerpresnek elmondta, hogy a globális problémák ellenére nem fenyegeti élelmiszerválság Romániát. 'A gondot a hatékonyság és a fenntarthatóság jelenti. És ez nem csak a mennyiségről szól, hanem a minőségről is. A globális élelmezésbiztonság és a jövő nem csak a mennyiségről, hanem a minőségről is szól, mivel az emberi elme és intelligencia fejlődése szorosan összefügg az élelmiszerek minőségének növelésével' – jelentette ki.

Tabără szerint egy esetleges globális élelmiszerválság 10 évvel ezelőtt is téma volt, amikor a regionális élelmiszerkészletek átláthatóságának kérdéséről alakult ki nemzetközi vita. Akkoriban a francia agrárminiszter vetette fel, hogy egyes országok a nyomásgyakorlás eszközének, egy fajta fegyvernek tekintik az élelmiszer-termelésüket.

'Az agrár-élelmiszeripari termeléssel való játszadozás azóta is egyes országok önérdekkövetési stratégiájába tartozik. Bizonyos intézkedésekkel el egész világrészeket lehet megfosztani az élelmiszerektől, amivel félelmetes társadalmi problémákat lehet okozni' – magyarázta a volt miniszter.

Tabără szerint a román mezőgazdaság és élelmiszeripar jelenlegi problémái nem függenek össze a világjárvánnyal vagy az ukrajnai háborúval. Az egyik gond szerinte a két ágazat, a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti aránytalanság, az előbbi javára. Ezzel magyarázható, hogy Románia húst és tejtermékeket is kénytelen importálni.

A másik probléma szerinte az, hogy a földpiac szabályozása nem a romániai mezőgazdasági rendszer megerősítését szolgálja. Gondot jelent emellett a nagy- és kistermelők között idővel kialakult szakadék, illetve a támogatási rendszer, amely szerinte pillanatnyilag kielégítő, de a jövőben nem lesz az.

'A helyzet nem egyszerű, de jobb szervezéssel, a rendelkezésére álló pénzügyi forrásokkal és az egyes uniós tagállamokét messze meghaladó technikai felszereltségével a román gazdaság biztosítani tudja a szükséges élelmiszert' – jelentette ki Valeriu Tabără.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!