Romániának újra kell gondolnia az élelmiszer-termelését

2022. október 16. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Románia olyan időszakban van, amikor újra kell gondolnia az élelmiszer-termelését, mert mezőgazdasági nagyhatalom ugyan, de importfüggő, és ez komoly kockázatot jelent – véli Valeriu Tabără, a Gheorghe Ionescu- Şişeşti Agrár- és Erdészettudományi Akadémia (ASAS) elnöke.

A volt mezőgazdasági miniszter az Agerpresnek elmondta, hogy a globális problémák ellenére nem fenyegeti élelmiszerválság Romániát. 'A gondot a hatékonyság és a fenntarthatóság jelenti. És ez nem csak a mennyiségről szól, hanem a minőségről is. A globális élelmezésbiztonság és a jövő nem csak a mennyiségről, hanem a minőségről is szól, mivel az emberi elme és intelligencia fejlődése szorosan összefügg az élelmiszerek minőségének növelésével' – jelentette ki.

Tabără szerint egy esetleges globális élelmiszerválság 10 évvel ezelőtt is téma volt, amikor a regionális élelmiszerkészletek átláthatóságának kérdéséről alakult ki nemzetközi vita. Akkoriban a francia agrárminiszter vetette fel, hogy egyes országok a nyomásgyakorlás eszközének, egy fajta fegyvernek tekintik az élelmiszer-termelésüket.

'Az agrár-élelmiszeripari termeléssel való játszadozás azóta is egyes országok önérdekkövetési stratégiájába tartozik. Bizonyos intézkedésekkel el egész világrészeket lehet megfosztani az élelmiszerektől, amivel félelmetes társadalmi problémákat lehet okozni' – magyarázta a volt miniszter.

Tabără szerint a román mezőgazdaság és élelmiszeripar jelenlegi problémái nem függenek össze a világjárvánnyal vagy az ukrajnai háborúval. Az egyik gond szerinte a két ágazat, a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti aránytalanság, az előbbi javára. Ezzel magyarázható, hogy Románia húst és tejtermékeket is kénytelen importálni.

A másik probléma szerinte az, hogy a földpiac szabályozása nem a romániai mezőgazdasági rendszer megerősítését szolgálja. Gondot jelent emellett a nagy- és kistermelők között idővel kialakult szakadék, illetve a támogatási rendszer, amely szerinte pillanatnyilag kielégítő, de a jövőben nem lesz az.

'A helyzet nem egyszerű, de jobb szervezéssel, a rendelkezésére álló pénzügyi forrásokkal és az egyes uniós tagállamokét messze meghaladó technikai felszereltségével a román gazdaság biztosítani tudja a szükséges élelmiszert' – jelentette ki Valeriu Tabără.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!