Csütörtöktől Románia segíti ki villamos energiával a Moldovai Köztársaságot

2022. október 13. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia csütörtök éjszakától kezdődően villamos energiát szállít a Moldovai Köztársaságnak, miután a Hidroelectrica és a moldáv Energocom vállalatok aláírtak egy erről szóló szerződést – írja az MTI.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a fejleményekkel kapcsolatban elmondta: a szerződés a két ország között 100 megawatt villamos energia szállításáról szól. Mint rámutatott, a kormány szerdai ülésén elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely

kötelezi a hazai energiaszolgáltatókat, hogy az orosz-ukrán háború okozta rendkívüli helyzetben kétoldalú megállapodásokat kössenek a moldáv kormány által kijelölt vállalatokkal.

A Moldovai Köztársaságnak azután vált sürgőssé a romániai villamosenergia-export, hogy a hétfői orosz rakétatámadások következtében – amelyek súlyosan megrongálták az ukrán energia-hálózatokat – Kijev energiaexport-tilalmat rendelt el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!