Csütörtöktől Románia segíti ki villamos energiával a Moldovai Köztársaságot

2022. október 13. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia csütörtök éjszakától kezdődően villamos energiát szállít a Moldovai Köztársaságnak, miután a Hidroelectrica és a moldáv Energocom vállalatok aláírtak egy erről szóló szerződést – írja az MTI.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a fejleményekkel kapcsolatban elmondta: a szerződés a két ország között 100 megawatt villamos energia szállításáról szól. Mint rámutatott, a kormány szerdai ülésén elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely

kötelezi a hazai energiaszolgáltatókat, hogy az orosz-ukrán háború okozta rendkívüli helyzetben kétoldalú megállapodásokat kössenek a moldáv kormány által kijelölt vállalatokkal.

A Moldovai Köztársaságnak azután vált sürgőssé a romániai villamosenergia-export, hogy a hétfői orosz rakétatámadások következtében – amelyek súlyosan megrongálták az ukrán energia-hálózatokat – Kijev energiaexport-tilalmat rendelt el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!