Csütörtöktől Románia segíti ki villamos energiával a Moldovai Köztársaságot

2022. október 13. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia csütörtök éjszakától kezdődően villamos energiát szállít a Moldovai Köztársaságnak, miután a Hidroelectrica és a moldáv Energocom vállalatok aláírtak egy erről szóló szerződést – írja az MTI.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a fejleményekkel kapcsolatban elmondta: a szerződés a két ország között 100 megawatt villamos energia szállításáról szól. Mint rámutatott, a kormány szerdai ülésén elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely

kötelezi a hazai energiaszolgáltatókat, hogy az orosz-ukrán háború okozta rendkívüli helyzetben kétoldalú megállapodásokat kössenek a moldáv kormány által kijelölt vállalatokkal.

A Moldovai Köztársaságnak azután vált sürgőssé a romániai villamosenergia-export, hogy a hétfői orosz rakétatámadások következtében – amelyek súlyosan megrongálták az ukrán energia-hálózatokat – Kijev energiaexport-tilalmat rendelt el.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!