A nyugdíjemelésért tüntetnek kedden a megyei prefektúrák és a kormány épülete előtt

2022. október 11. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjasok szervezeteit képviselő országos szövetségek kedden tüntetést szerveznek a kormány és az ország valamennyi prefektusi hivatala előtt, követelve az életszínvonal emelésére vonatkozó alkotmányos kötelezettség tiszteletben tartását a nyugdíjak emelése révén – írta meg az Agerpres.

A követelések listáján első helyen szerepel a nyugdíjak 26 százalékos emelése idén novembertől, amely a nyugdíjpont 1840 lejre való növelésével járna. A nyugdíjas szövetségek követelik ugyanakkor, hogy a parlament fogadjon el olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják az állami nyugdíjalap költségvetését 2023-ra, vagy pedig oly módon módosítsák a nyugdíjrendszert szabályozó törvényt, hogy jövő évben ne utalják át a megfelelő összegeket a kötelező magánnyugdíjalapba, így a becslések szerint 12 milliárd lej maradna az állami nyugdíjalapban a nyugdíjak emelésére.

A nyugdíjak emeléséről már szeptember eleje óta zajlik a vita a kormánykoalíciót alakító Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között. Nicolae Ciucă miniszterelnök korábban arról nyilatkozott, hogy a legjobb forgatókönyvek szerint is az emelkedés mértéke nem fogja meghaladni a 11%-ot, míg a PSD legutoljára 17%-ot meghaladó nyugdíjemelést javasolt. „Több irányból érkeztek javaslatok a nyugdíjemelés mértékét illetően, de felelősnek kell lenni, és olyan javaslatokkal kell előállni, amelyek fenntarthatóak az állami költségvetés szempontjából” – reagált korábban Ciucă a PSD-sek javaslataira.

Romániában a nyugdíjpont értéke jelenleg 1586 lej, míg a garantált minimumnyugdíj összege 1000 lej. A nyugdíjpont értékének 11%-os emelkedése azt eredményezné, hogy 1760 lejre emelkedik a nyugdíjpont.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!