Ciucă: a nyugdíjak legfeljebb 11%-kal fognak nőni

2022. október 3. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg fognak nőni a nyugdíjak, az emelkedés mértéke viszont nem fogja meghaladni a 11%-ot – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn. A Digi24 szerint Ciucă azt követően nyilatkozott a nyugdíjemelés kérdéséről, hogy egyeztetett a témában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségével.

„A nyugdíjemelés mértéke csak akkora lehet, amekkorával nem okozunk még nagyobb hiányt a nyugdíjpénztár költségvetésében. Ez a felső határ jelenleg körülbelül 11%. Több irányból érkeztek javaslatok a nyugdíjemelés mértékét illetően, de felelősnek kell lenni, és olyan javaslatokkal kell előállni, amelyek fenntarthatóak az állami költségvetés szempontjából” – mondta Ciucă, utalva arra, hogy a kormánykoalíció legnagyobb politikai alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábban 17%-ot meghaladó nyugdíjemelést javasolt.

Romániában a nyugdíjpont értéke jelenleg 1586 lej, míg a garantált minimumnyugdíj összege 1000 lej. A nyugdíjpont értékének 11%-os emelkedése azt eredményezné, hogy 1760 lejre emelkedik a nyugdíjpont.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!