A schengeni csatlakozás miatt kulcsfontosságú találkozó után tárgyalják a belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt

2022. október 11. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter kérésére a képviselőház házbizottsága kedden úgy döntött, hogy jövő hétfőre tolja a tárcavezető elleni egyszerű indítvány megvitatását, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt kezdeményezett.

A belügyminiszter azzal indokolta kérését, hogy nem tud jelen lenni azon az ülésen, amelyen a menesztésére vonatkozó indítványról tárgyalnának.

Cătălin Drulă USR-elnök erre reagálva azt mondta a parlamentben, hogy Lucian Bode „megszökött a parlament színe elől”, ahol a rendőrség számára beszerzett BMW gépkocsik körüli botrányról kellett volna számot adnia.

„Ez nagyon súlyos, még akkor is, ha Lucian Bode csak a Iohannis utasításainak végrehajtója ebben a botrányban. (...) Nagyon súlyos Románia schengeni csatlakozása szempontjából. Egy korrupt belügyminiszter veszélyezteti Románia csatlakozását a schengeni övezethez, ezért azt kérem Iohannistól, hogy menessze őt” – mondta az USR elnöke az Agerpres szerint.

A fejlemények pedig épp azért érdekesek, mert Lucian Bode és csapata jelenleg a legnagyobb bedobással dolgozik azon, hogy Romániát hamarosan a schengeni övezethez csatolják. Bár Románia már legalább egy évtizede teljesítette a csatlakozás feltételeit, az Európai Unió szintjén sosem volt kellő politikai akarat arra, hogy ez valóban bekövetkezhessen. A jelenlegi állás szerint most már csak Hollandiát kell meggyőzni, és Mark Rutte miniszterelnök szerdán Romániába látogat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!