Hiába a 400 lejes árplafon, mert a kereskedők nem akarják ennyiért adni a tűzifát

2022. október 8. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, hiába vezetett be a kormány 400 lejes ársapkát a tűzifa (faapríték, faforgács és fűrészpor) köbméterenkénti árára, mert a kereskedők egyszerűen nem akarják ennyiért adni a tűzifát, írja a Digi24, aki több kereskedőt is megkeresett.

„Ilyen áron vásárolni lehetetlen. (…) Mi 600 lej körüli áron vásároljuk a fát köbméterenként. Nem adhatjuk 400-ért. Ez a pénz elajándékozása lenne” – nyilatkozta az egyik megkeresett tűzifaraktár illetékese. Szerinte csak akkor lenne lehetséges a 400 lejes ársapka betartása, ha ők is olcsóbban jutnának fához. A Digi24 által megkeresett raktárak jelenleg a héten meghatározott ársapka duplája körül kínálják a tűzifát, és elképzelhetetlenek tartják, hogy a közeljövőben csökkenni fog az ára.

Az ársapka bevezetése a rendelet Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után 10 nappal lép érvénybe, és egészen 2023. március 31-ig lesz érvényben. Az intézkedés azt jelenti, hogy a fogyasztó köbméterenként – elvileg – 400 lejes áron vásárolhat tűzifát, faaprítékot, faforgácsot és fűrészport. A bejelentéskor azt is elmondták, hogy a rendelkezést be nem tartó gazdasági szereplők 3000-5000 lej közötti bírságot kockáztatnak.

Egyes becslések szerint Romániában több mint 3 millió háztartást fűtenek tűzifával vagy faalapú tüzelőanyagokkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!