Dan Tanasă panasza miatt beidézte Barót polgármesterét a diszkriminációellenes tanács

2022. október 6. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Dan Tanasă panasza alapján beidézte Barót polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) – írta meg a Háromszék.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnökeként azt kifogásolta, hogy a baróti polgármesteri hivatal Facebook-oldala júliusi és augusztusi bejegyzéseiben több alkalommal is csak magyar nyelven kommunikált, így szerinte a nyelvet nem ismerő polgárok közérdekű információk megismeréséhez való joga sérült.

Benedek-Huszár János polgármestert hétfőn hallgatta meg a diszkriminációellenes tanács. A baróti polgármester elmondása alapján a tanács tagjaival közérdeklődésre számot tartó szövegek nyilvános térben való megjelenítésének kritériumairól beszélgettek

Dan Tanasă ötvenhárom bejegyzést mellékelt a panasza alátámasztása érdekében, amelyek alapján diszkriminációval vádolta a polgármestert. Benedek-Huszár János az őt kihallgató három Országos Diszkriminációellenes Tanács tagnak a lap szerint az mondta, nem hiszi, hogy létezik olyan román Baróton, aki ne tudna magyarul, és amiatt fontos, számára hátrányt okozó információktól esett volna el. És Dan Tanasă ötvenhárom oldalas mellékletből legalább 30–40 üres volt. Kilenc bejegyzés pedig románra is le van fordítva.

A diszkriminációellenes tanács felhívta a polgármester figyelmét arra az alkotmánybíróság határozatára, ami kimondja, hogy a köztisztséget ellátóknak a magánoldaltól eltérő, politikai és közszereplését bemutató oldalak is nyilvános térnek számítanak, úgy azokra is vonatkoznak a többnyelvűségi szabályok. Benedek-Huszár ezt úgy kommentálta, hogy számára nem jelent gondot románul is megjeleníteni a tartalmakat, sőt úgy vélte, jó példával kell élniük a szabálykövetés terén: „bánjunk mi is úgy a köztünk élő kisebbséggel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak” – tette hozzá.

Tanasănek nem ez az első „akciója” Baróton. Legutóbb a baróti művelődési ház tábláját kifogásolta, pontosabban, hogy a magyar és román nyelvű feliratos táblán a román felirat a magyar alatt található. A polgármester több oldalban érvelte meg, hogy az AUR politikusának kifogása miért alaptalan.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!