A belügyminiszter szerint szabályos volt a BMW-k beszerzése a román rendőrségnek

2022. október 6. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szabályos közbeszerzési eljárással vásárolt a belügyminisztérium 300 darab BMW márkájú gépkocsikat a rendőrség számára – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Lucian Bode belügyminiszter, aki a tárca ellenőrző testületének következtetéseit ismertette.

Állítása szerint Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szándékosan tájékoztatja félre a közvéleményt, ugyanis a beszerzés technikai részleteit tartalmazó dokumentumot ő maga írta alá, amikor szállításügyi miniszter volt.

Az ellenőrző testület megállapította, hogy a gépkocsik beszerzése „'reális és egyértelmű szükséglet”, ugyanis a román rendőrségnek versenyképes járművekre van szüksége, ha csökkenteni akarja az áldozatokat követelő közúti balesetek számát.

A beszerzés műszaki dokumentációját a belügyminisztérium és a szállításügyi minisztérium illetékesei is ellenőrizték, sőt az Európai Beruházási Bank egy külső szakértője is jóváhagyta – mondta a tárcavezető.

A Román Rendőrség az objektivitás, átláthatóság és törvényesség elveit betartva bonyolította le a beszerzést, a megfelelőségi tanúsítványt pedig az adóhatóság állította ki, akárcsak minden más közbeszerzés esetében – jelentette ki a miniszter.

Bode felidézte, hogy az új rendőrautók beszerzésének szükségessége még 2017-ben megfogalmazódott; a Román Rendőrség 2020 október elsején nyújtotta be finanszírozási kérelmét és a műszaki dokumentációt. Ugyanabban az évben, november 12-én a kormány határozatot fogadott el a 300 új rendőrségi autó beszerzésének indokoltságáról. Ezt a határozatot Ludovic Orban akkori kormányfő írta alá. 2021. május 25-én az akkori szállításügyi miniszter, azaz Cătălin Drulă, az USR mostani elnöke írta alá a finanszírozási kérelmet és a műszaki részleteket tartalmazó dokumentációt, ennek alapján kötötték meg tavaly júliusban a finanszírozási szerződést a szállításügyi minisztérium és a román rendőrség között.

A belügyminiszter be is mutatta az újságíróknak a dokumentum másolatát, rajta a szállításügyi minisztérium képviselője, Cătălin Drulă és a Román Rendőrség képviselője, Benone Matei aláírásával.

A szerződés egyik mellékletében a műszaki követelményeket is leszögezték a felek. Ezek között az is szerepelt, hogy a rendőrségnek 8+1 sebességes, automata sebességváltójú gépkocsikra van szüksége. A rendőrség semmi mást nem tett, csak tiszteletben tartotta magát a finanszírozási szerződés mellékletében rögzített műszaki követelményeket – mondta a belügyminiszter.

A belügyminiszter vádjaira nem túl kedves szavakkal válaszolt Cătălin Drulă a Facebookon

„A felkapaszkodott Bode úgy hazudik, ahogy lélegzik, mert érzi, hogy egyre szorosabbra húzódik a hurok” – írta az USR elnöke, azt állítva szándékosan keveri össze egy közúti közlekedésbiztonsági projekt európai finanszírozását és a beosztottjai által szervezett pályázatot. Állítólag az európai alapokból finanszírozott projekthez szükséges a közlekedési miniszter aláírása, és szerinte „nyilvánvaló”, hogy egy ilyet hagytak jóvá. Állítása szerint 4 pontban is valótlant állít a miniszter, többek között Bode és beosztottjai készítették a bemutatott dokumentumot, ő semmilyen technikai részleteket tartalmazó mellékletet nem írt alá.

Szeptember közepén jelentek meg arról hírek, hogy az Országos Rendőr-felügyelőség minimum 300 / maximum 600 BMW gépkocsit vásárol az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet. A szerződés értéke 98 millió lej (közel 20 millió euró).

Az Europol európai rendőr szakszervezet azzal vádolta a minisztériumot, hogy „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba. A szakszervezet nehezményezte, hogy a Román Rendőrség döntéshozói a figyelmeztetések ellenére sem „speciális járműként” kezelnek olyan autókat, amelyeken mindössze egy rendőrség feliratú matrica van, és amelyre egy ütköző van felszerelve, de nem kérnek megerősített alvázat, sem egyéb konkrét kiegészítőket (további lámpákat, elválasztó falat a hátsó üléstől, külön rekeszeket a csomagtartóban stb.).

Az Automobile Bavaria vezetősége akkor a G4Media-nak kifejtette, hogy a teljes pályázati eljárás nyilvános volt, és hogy szó sem volt „dedikálásról”. A legelső kiírásra senki sem jelentkezett, az ő cégük sem, mert a gyártótól nem kaptak garanciákat egy ekkora tétel leszállítására. Később viszont kaptak, így a másodikra már jelentkeztek. Mint mondták, őket is meglepte, hogy egyetlen cég sem pályázott rajtuk kívül.

Közben az is kiderült, hogy az elmúlt hét évben az Automobile Bavaria a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekkel 404 millió lejre, azaz kb. 83 millió euróra kötött szerződéseket 45 szerződés keretében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!