Már 2016-ban tudhattak róla az ortodox egyház vezetői, hogy Visarion Alexa nőket zaklat

2022. október 4. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint mi is megírtuk, szexuális erőszak miatt vették őrizetbe, majd hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a bukaresti törvényszék Visarion Alexát, a Román Ortodox Egyház papját, aki a fővárosi Szentlélek Kiáradása templomnak volt a plébánosa. A Libertatea napilap most arra vonatkozó bizonyítékokat is feltárt, hogy egy fiatal lány már 2016-ban jelezte az ortodox egyház egyik vezető beosztású papjának, hogy a Alexa atya SMS-ben zaklatja őt. Az esetnek azonban akkor nem lett semmilyen következménye.

Hat évvel ezelőtt a fiatal nő Constantin Stoica papnak, patriárkai tanácsadónak, a Szent Szinódus tagjának mutatta meg azokat az SMS-eket, amelyeket Visarion Alexa küldött neki. A Libertateanak adott nyilatkozatában a pap, aki 2015-ig az egyház szóvivője is volt, beismerte, hogy 2016-ban valóban megkereste egy egyetemista lány, aki arról számolt be, hogy Alexa atya kéretlen, intim üzeneteket küldözget neki. Példa egy ilyen üzenetváltásra:

Pap: Bocsánat, nagyon szeretlek, nem kellene (tudom), de nagyon hiányzol… bocsáss meg…
Diák: Nem tartom helyénvalónak, amit nekem ír.
Pap: A szívembe fogadtalak... Bármit megtennék érted, hogy ne menekülj, ne félj... Ó!!!

„Mint pátriárkai tanácsadó és barát én felhívtam Alexa atyát. Ő hevesen tagadta, még azt is mondta, hogy megbántom a felvetéssel” – magyarázta. Ezt követően az egyetemi hallgató egy e-mailt is küldött a Patriarchátusnak, amely tartalmazta az SMS üzeneteket, és amelyeket Stoica atya nyilatkozata szerint sokan el is kellett olvassanak a Szent Szinódus kancelláriájáról. A lány a lapnak elmondta, hogy a zaklatás két hónapig tartott, és Alexa atya gyakran a késői órákban küldte ezeket az üzeneteket.

Az ügyészek szerint a megvádolt ortodox pap április 23-án követett el nemi erőszakot egy bukaresti templom nyári kápolnájában, ahova gyónni ment az áldozat. Az ügyhöz közel álló források szerint a pópa őrizetbe vétele óta más nők is panaszt tettek ellene.

Ha családon belüli / nők elleni erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!