Szexuális erőszakkal vádolják az ortodox egyház médiasztárját, Visarion Alexát 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték

2022. szeptember 26. – 14:10

frissítve

Szexuális erőszakkal vádolják az ortodox egyház médiasztárját, Visarion Alexát 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték
Visarion Alexa – Fotó: Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel ezelőtt vették őrizetbe szexuális erőszak miatt, most pedig hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a bukaresti törvényszék Visarion Alexát, a Román Ortodox Egyház papját, aki a fővárosi Szentlélek Kiáradása templomnak volt a plébánosa. Alexa közkedvelt egyházi személy volt, gyakori meghívottja a különböző vallásos rádió- és televíziós műsoroknak, sőt a Román Rádióban állandó egyházi műsora volt, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett. Valóságos médiasztárrá nőtte ki magát tehát az ortodox egyházi férfi az elmúlt években, Facebook-oldalán közzétett bejegyzéseit is ezrek lájkolták minden alkalommal. A fulmináns karrier mögött azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az egyházi hatalmával visszaélő, a nőket szexuálisan kihasználó személy bújt meg.

A szexuális erőszak miatt panaszt tevő nő által bemutatott bizonyítékok nyomán az ügyészek a pópa előzetes letartóztatását kérték a fővárosi hatodik kerületi bíróságtól, a bíróság azonban úgy döntött, hogy csak hatósági felügyelet alá helyezi 60 napra – közölte az Agerpres. A döntés ellen a vádlott is, az ügyészek is fellebbezést nyújtottak be a bukaresti törvényszéken, ez azonban mindkét óvást elutasította, így a gyanúsított hatósági felügyelet alatt marad.

Az ügyészek szerint a pap április 23-án követte el a nemi erőszakot egy bukaresti templom nyári kápolnájában, ahova gyónni ment az áldozata. Az ügyhöz közel álló források szerint a gyanúsított őrizetbe vétele óta más nők is panaszt tettek ellene. A szexuálisan bántalmazott 37 éves nő hangfelvétellel igazolta a rendőrség előtt, hogy megtörtént az eset.

A sajtóba kijutott átirat szerint az erőszak után néhány hónappal az áldozat kérdőre vonta a papot, hogy gyónás közben miért érintette meg az intim testrészeit, ráadásul mindez egy szent helyen történt. A pap a beszélgetés során beismerte, hogy megtörtént az eset:

Pap: Rossz volt neked?
Áldozat: Hogy érti ezt?
Pap: Nos, úgy éreztem, hogy egy kicsit megnyugodtál. Nagyon feszült voltál a történeted miatt.
Áldozat: Nos, ön szerinted nekem erre volt szükségem? Megérintette az intim testrészeim. Megérintette a vaginámat. Ez volt az, ami feszültséget okozott.
Pap: Zavar, hogy megérintettelek?
Áldozat: Papként vagy barátként ért hozzám?
Pap: Barátként.
Áldozat: De ez egy szent helyen történt.
Pap: Ne stresszelj, szent az egész világegyetem, Isten teremtette”.

Ezt követően az elkövető arra figyelmeztette az áldozatot, hogy: „Ne ess a bosszúvágy kísértésébe. A bosszú másokat is sújt, de különösen téged fog érinteni”. Alexa ezzel az intéssel próbálta rávenni áldozatát, hogy ne tegyen további lépéseket az ügyben. Próbálkozása nem járt sikerrel, mert a rendőrségi feljelentést követően 24 órára őrizetbe vették, majd hatósági felügyelet alá helyezték a bántalmazót.

Vasile Bănescu, a román ortodox patriarchátus szóvivője közölte, hogy Alexa bevallotta bűnét a bukaresti érsekségi bizottság előtt. Az érsekség felfüggesztette a lelkészi szolgálat alól, és megvonta tőle plébánosi titulusát.

A szóvivő hozzátette, Visarion Alexának ügyvédje azt tanácsolta, hogy visszafogottan nyilatkozzon, ezért nem hajlandó részletekbe bocsátkozni, de beismerte vétkességét.

Ha családon belüli / nők elleni erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!