A Velencei Bizottság csak decemberre készíti el a jelentését a tervezett igazságügyi törvényekről, bár a kormánykoalíció már novemberben el akarja fogadni őket

2022. október 03. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Velencei Bizottság hétfő bejelentése szerint csak 2022 decemberére készül el a tervezett romániai igazságügyi törvények véleményezésével, amelyekről most zajlik a vita a parlamentben, írja a G4Media.

Ez azért érdekes, mert Didier Reynders az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a múlt héten arra kérte a romániai törvényhozókat, hogy a Velencei Bizottság véleményezése nélkül ne fogadja el a három törvénytervezetet. A kormánykoalíció viszont sürgetné a törvények elfogadását, már az MCV-jelentés (Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus jelentése) novemberre várható időpontjáig szeretné elfogadtatni a törvényeket, még egy különbizottságot is létrehoztak, hogy lerövidítsék a vita idejét.

A törvényjavaslatokat több bírói és civil szervezet is élesen bírálta, sokak szerint a Dragnea-korszakba vetik vissza az igazságügyet a törvények.

FRISSÍTÉS: Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion fel is szólította hétfőn a kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi törvénytervezetek vitáját decemberig, a Velencei Bizottság véleményezésének közzétételéig.

Az ellenzéki politikus Facebook-bejegyzése szerint decembertől az országos helyreállítási tervben vállalt határidőig, azaz 2023 júniusáig bőven van idő a három jogszabályjavaslat elfogadására olyan formában, hogy megfeleljenek az uniós sztenderdeknek és a Velencei Bizottság ajánlásainak.

Stelian Ion szerint, ha a tervezetek kedden a döntő házba, a szenátusba kerülnek, akkor már nem áll fenn a hallgatólagos elfogadás veszélye, amelyre eddig a kormánypártok hivatkoztak.

„Tehát meg lehet várni a Velencei Bizottság véleményezését. Nicolae Ciucának és Marcel Ciolacunak most lehetősége van megmutatni, hogy tiszteletben tartják mind a kormányprogramot, amelyben feketén-fehéren szerepel, hogy az igazságügyi törvények a Velencei Bizottság véleményezésével együtt kerülnek a parlament elé, mind pedig az Európai Unióval kapcsolatos kötelezettségvállalásokat” – írta bejegyzésében az USR alelnöke.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!