A Velencei Bizottság csak decemberre készíti el a jelentését a tervezett igazságügyi törvényekről, bár a kormánykoalíció már novemberben el akarja fogadni őket

2022. október 3. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Velencei Bizottság hétfő bejelentése szerint csak 2022 decemberére készül el a tervezett romániai igazságügyi törvények véleményezésével, amelyekről most zajlik a vita a parlamentben, írja a G4Media.

Ez azért érdekes, mert Didier Reynders az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a múlt héten arra kérte a romániai törvényhozókat, hogy a Velencei Bizottság véleményezése nélkül ne fogadja el a három törvénytervezetet. A kormánykoalíció viszont sürgetné a törvények elfogadását, már az MCV-jelentés (Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus jelentése) novemberre várható időpontjáig szeretné elfogadtatni a törvényeket, még egy különbizottságot is létrehoztak, hogy lerövidítsék a vita idejét.

A törvényjavaslatokat több bírói és civil szervezet is élesen bírálta, sokak szerint a Dragnea-korszakba vetik vissza az igazságügyet a törvények.

FRISSÍTÉS: Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion fel is szólította hétfőn a kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi törvénytervezetek vitáját decemberig, a Velencei Bizottság véleményezésének közzétételéig.

Az ellenzéki politikus Facebook-bejegyzése szerint decembertől az országos helyreállítási tervben vállalt határidőig, azaz 2023 júniusáig bőven van idő a három jogszabályjavaslat elfogadására olyan formában, hogy megfeleljenek az uniós sztenderdeknek és a Velencei Bizottság ajánlásainak.

Stelian Ion szerint, ha a tervezetek kedden a döntő házba, a szenátusba kerülnek, akkor már nem áll fenn a hallgatólagos elfogadás veszélye, amelyre eddig a kormánypártok hivatkoztak.

„Tehát meg lehet várni a Velencei Bizottság véleményezését. Nicolae Ciucának és Marcel Ciolacunak most lehetősége van megmutatni, hogy tiszteletben tartják mind a kormányprogramot, amelyben feketén-fehéren szerepel, hogy az igazságügyi törvények a Velencei Bizottság véleményezésével együtt kerülnek a parlament elé, mind pedig az Európai Unióval kapcsolatos kötelezettségvállalásokat” – írta bejegyzésében az USR alelnöke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!