A kormány ellen tüntetett a szélsőjobb – Simion és Șoșoacă összebalhéztak

2022. október 2. – 21:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányellenes tüntetést hirdetett vasárnapra Bukarestbe a szélsőjobboldali AUR párt. Az alakulat társelnöke, George Simion szerint több mint 10 ezren gyűltek össze az Egyetem (Universității) téren, a rendvédelmi szervek becslései szerint viszont mindössze 3 és 4 ezer közötti volt a demonstrálók száma. A tüntetők, az Agerpres beszámolója szerint, vuvuzelákat fújtak, trikolór zászlókat lengettek, a kezükben tartott táblákon a pedig a „Lemondani”, „Tolvajok”, „Nem akarjuk, hogy tolvajok vezessenek”, „George, az elnök”, “Nemzeti egység” jelszavak voltak olvashatók. ”Ez nem az AUR tüntetése, nem George Simion tüntetése, hanem az elégedetlen románoké' – mondta a párt vezetője.

A demonstrálók az Egyetem térről később átvonultak a Győzelem (Victoriei) térre, a kormány épületéhez. A G4Media szerint az AUR tüntetésével egyidőben, szintén kormányellenes megmozdulást szervezett az AUR színeiben mandátumot nyert Diana Șoșoacă szenátor, aki néhány hónappal a választások után kilépett az alakulatból. A két politikus követői igyekeztek kifütyülni egymás szónokát, Simion és Șoșoacă pedig volt, hogy egyidőben beszélt a megafonokba, próbálva egymást túlkiabálni. Șoșoacă azt mondta volt párttársára, hogy „szerencsétlen”. Simion ezt azzal viszonozta, hogy próbálta túlharsogni a szenátort: amikor az a mikrofonba beszélt, hazafias zenét bömböltetett a hangszóróiból. Șoșoacă ekkor arról kezdett el beszélni, hogy csendőrökre lenne szükségük.

Diana Șoșoacă szenátor hívei körében a Győzelem téren – Fotó: Grigore Popescu / Agerpres
Diana Șoșoacă szenátor hívei körében a Győzelem téren – Fotó: Grigore Popescu / Agerpres

Simion támogatói azzal vádolták Șoșoacát, hogy kisajátítja a színpadot, a mikrofont és a rendezvényt, és azt kiabálták: „Le a színpadról!”. A jelenlévő újságírók beszámolói szerint Șoșoacă felhívást intézett Simionhoz, hogy menjen fel a színpadra, azonban az AUR társelnöke ezt visszautasította. Șoșoacă azt állította, hogy Simion emberei megvertek egy 70 éves nőt, majd felszólította Simionékat, hogy hagyják el a Győzelem teret, arra hivatkozva, hogy ők csak az Egyetem téri tüntetésre rendelkeznek engedéllyel, a Győzelem téri demonstrációra pedig csak neki van jóváhagyása.

Élő adásában George Simion „diverziókeltéssel” vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot, és felszólította Marcel Ciolacut, az alakult elnökét, hogy „állítsa le a diverziókat”, majd a PSD székházához indult a híveivel. Sajtóhírek szerint a tömeg nagyobbik része Simiont követve tovább vonult a Győzelem térről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!