A kormány ellen tüntetett a szélsőjobb – Simion és Șoșoacă összebalhéztak

2022. október 02. – 20:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányellenes tüntetést hirdetett vasárnapra Bukarestbe a szélsőjobboldali AUR párt. Az alakulat társelnöke, George Simion szerint több mint 10 ezren gyűltek össze az Egyetem (Universității) téren, a rendvédelmi szervek becslései szerint viszont mindössze 3 és 4 ezer közötti volt a demonstrálók száma. A tüntetők, az Agerpres beszámolója szerint, vuvuzelákat fújtak, trikolór zászlókat lengettek, a kezükben tartott táblákon a pedig a „Lemondani”, „Tolvajok”, „Nem akarjuk, hogy tolvajok vezessenek”, „George, az elnök”, “Nemzeti egység” jelszavak voltak olvashatók. ”Ez nem az AUR tüntetése, nem George Simion tüntetése, hanem az elégedetlen románoké' – mondta a párt vezetője.

A demonstrálók az Egyetem térről később átvonultak a Győzelem (Victoriei) térre, a kormány épületéhez. A G4Media szerint az AUR tüntetésével egyidőben, szintén kormányellenes megmozdulást szervezett az AUR színeiben mandátumot nyert Diana Șoșoacă szenátor, aki néhány hónappal a választások után kilépett az alakulatból. A két politikus követői igyekeztek kifütyülni egymás szónokát, Simion és Șoșoacă pedig volt, hogy egyidőben beszélt a megafonokba, próbálva egymást túlkiabálni. Șoșoacă azt mondta volt párttársára, hogy „szerencsétlen”. Simion ezt azzal viszonozta, hogy próbálta túlharsogni a szenátort: amikor az a mikrofonba beszélt, hazafias zenét bömböltetett a hangszóróiból. Șoșoacă ekkor arról kezdett el beszélni, hogy csendőrökre lenne szükségük.

Diana Șoșoacă szenátor hívei körében a Győzelem téren – Fotó: Grigore Popescu / Agerpres
Diana Șoșoacă szenátor hívei körében a Győzelem téren – Fotó: Grigore Popescu / Agerpres

Simion támogatói azzal vádolták Șoșoacát, hogy kisajátítja a színpadot, a mikrofont és a rendezvényt, és azt kiabálták: „Le a színpadról!”. A jelenlévő újságírók beszámolói szerint Șoșoacă felhívást intézett Simionhoz, hogy menjen fel a színpadra, azonban az AUR társelnöke ezt visszautasította. Șoșoacă azt állította, hogy Simion emberei megvertek egy 70 éves nőt, majd felszólította Simionékat, hogy hagyják el a Győzelem teret, arra hivatkozva, hogy ők csak az Egyetem téri tüntetésre rendelkeznek engedéllyel, a Győzelem téri demonstrációra pedig csak neki van jóváhagyása.

Élő adásában George Simion „diverziókeltéssel” vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot, és felszólította Marcel Ciolacut, az alakult elnökét, hogy „állítsa le a diverziókat”, majd a PSD székházához indult a híveivel. Sajtóhírek szerint a tömeg nagyobbik része Simiont követve tovább vonult a Győzelem térről.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!