Visarion Alexa szexuális erőszak botránya után módosítja gyóntatási szabályait az ortodox egyház

2022. szeptember 30. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte egy sor módosítást eszközölt a gyónási gyakorlattal kapcsolatban a román ortodox egyház: a zsinat döntése alapján csak a templomokban vagy nyílt tereken, tehát „jól belátható térben” végezhetnek gyóntatást a papok – számolt be a fejleményekről a Libertatea.

A módosításokat tartalmazó egyházi közleményben bár egy szó sem esik róla, de valószínűsíthetően a múlt héten szexuális erőszak vádjával előállított és 60 napra hatósági felügyelet alá helyezett Visarion Alexa ügye miatt döntöttek a változtatások mellett az egyházi elöljárók.

A zsinat által rögzített módosításokban szerepel, hogy a gyóntatás a templomban, Jézus Krisztus ikonja előtt történik, és hogy a gyónás titkaival nem lehet „semmilyen anyagi vagy egyéb érdek” szerint visszaélni. Az előírás szerint ha a gyóntatást nem lehet a templomban végezni, akkor azt „nyitott és jól belátható térben” kell megejteni, a papoknak ugyanakkor kerülniük kell minden olyan gesztust, amelyet a hívek „túlzottan bizalmas érintésként” értelmezhetnének.

Ha családon belüli / nők elleni erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.