Gyanús közbeszerzési ügyletek miatt razziázott a DNA a Mihail Kogălniceanu katonai bázison

2022. szeptember 30. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

2022. szeptember 29-én 26 razziára került sor a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai bázison, illetve néhány cég székhelyén és magánszemélyek otthonában – közölték igazságügyi források a G4Mediaval.

A romániai cégek és vállalkozók elleni razziákat a DNA, a korrupcióellenes ügyészség hajtotta végre, az amerikai katonai tisztviselők esetében pedig az Egyesült Államokból érkeztek nyomozók az ügy felgöngyölítéséhez.

Ugyanezen források szerint felmerült a korrupció (közbeszerzési szerződések odaítélésével kapcsolatos jutalékok) és a hivatali visszaélés gyanúja is. Egyelőre nem világos, hogy mely szerződések érintettek és mekkora a kár összege.

Nem ez az első alkalom az elmúlt időszakban, amikor a konstancai amerikai támaszpont szervezett bűnözés miatt kerül be a hírekbe. Tavaly novemberben a katonai bázis üzemanyag-készleteit rendszeresen megcsapoló csoportot fogtak el. Az amerikai-román vegyes társaság már 2017 óta foglalkozott ezzel, és mintegy kétmillió dollár értékű üzemanyagot sikerült ellopniuk a négy év alatt. A gázolajat a katonai bázis egyes területeit kiszolgáló generátorokból lopták rendszeresen.

A Mihail Kogălniceanu támaszpont az egyik legfontosabb katonai központ a térségben, jelentősége tovább növekedett a az orosz-ukrán háború kitörése után. A tervek szerint a következő években jelentős fejlesztésen fog átesni a bázis: Bukarest 12 milliárd lejt, Washington pedig 50 millió dollárt költ arra, hogy a Mihail Kogălniceanu akár 50 ezer NATO-katona befogadására is alkalmas legyen.