Sem Arad polgármesterének, sem a bukaresti főpolgármesternek nem kell a fizetésemelés

2022. szeptember 28. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Arad polgármestere bejelentette szerdán, hogy nem fogja megemelni saját maga és alpolgármesterei fizetését, mert ez egy olyan időszak, amikor óvatosabban kell bánni a közpénzekkel, írja az Agerpres.

Az elöljáró azt mondta, a béremelések helyett ötmillió lejt csoportosított át a fizetésekre elkülönített keretből, hogy az aradi megyei sürgősségi kórháznak adja.

'Amint láthatták, nem növeltem a fizetéseket, hanem elvettem belőlük. (...) Megtagadom a béremelés aláírását a magam és az alpolgármester kollégáim számára. Ez egy olyan időszak, amikor óvatosabban kell bánni a közpénzekkel' – fogalmazott.

Azt is hozzátette, egyelőre 2023-ra sem tervez béremeléseket a polgármesteri hivatal vezetősége számára.

Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere is kijelentette, hogy „jelenleg nem helyénvaló” a polgármesterek fizetésének emelése. Az USR a plenáris ülésen már jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a közalkalmazottak béremelését előíró törvény miatt.

A képviselőház szeptember 27-én, kedden szavazta meg az önkormányzati fizetések emelését, amely a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök, valamint az önkormányzati alkalmazottak béremelését vonja maga után.

A javasolt változtatások szerint a polgármesterek és alpolgármesterek fizetése mintegy 10%-kal emelkedik. A helyi választott tisztségviselők közül a legtöbbet a főpolgármester, a fővárosi kerületek polgármesterei és a megyei jogú városok polgármesterei kapják, akiknek közel kétezer lejjel nő a fizetésük.

A városi polgármesterek 1650 lejjel kapnak majd többet, az 50 ezer lakosnál nagyobb településeken ez bruttó 12 480 lejes fizetést jelent.

A bukaresti főpolgármester fizetése eddig bruttó 20.800 lej volt, most bruttó 23.000 lej járna neki, azaz 2.200 lejjel nőne a bére.

A megyei jogú városok polgármesterei vagy a bukaresti kerületek vezetői – jelenleg bruttó 18.720 lejt, a rendelet elfogadása után bruttó 20.700 lejt, vagyis 1.980 lejjel többet kapnának. Ebbe a kategóriába olyan polgármesterek tartoznak, mint Emil Boc Kolozsvárról, Olguța Vasilescu Craiováról, Dominic Fritz, Temesvár polgármestere vagy Mihai Chirica, a Iași-i polgármester.

A 100.000-nél több lakost számláló városok polgármestereinek eddig bruttó 15.600 lejes fizetésük volt, ez most 17.250 lejre nő.

A 20.000 és 50.000 fő közötti lakosú települések polgármesterei jelenleg bruttó 12.480 lejt kapnak, a rendelet elfogadása után bruttó 13.800 lej járna nekik, vagyis 1.320 lejjel nőne fizetésük.

A 2022/115-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet azzal a módosítással, hogy a közalkalmazottaké mellett nő a polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei tanácsok elnökei és alelnökei, valamint a polgármesteri hivatalok dolgozóinak a fizetése is. A szavazáson 168 igen szavazat volt, 79 ellenszavazat és 4 tartózkodás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!