Lesz gáz, lesz villany, és nem lesz online – ígéri az oktatási miniszter, aki a főtanfelügyelőkkel egyeztet erről Bukarestben

2022. szeptember 26. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell félni, mert lesz fűtés az iskolákban, és nem térnek át a tanintézmények az online oktatásra – jelezte az aggódó diákok, szülők és tanügyi személyzet számára Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn egy Facebook-bejegyzésben. A kormány a tél folyamán is biztosítja az iskolák működését, kifizeti az árkülönbségeket esetleges energiaár-ingadozás esetén, tehát semmi nem indokolja, hogy egyes településeken csökkentsék a hőmérsékletet az oktatási intézményekben, írta a tárcavezető, aki arról is beszámolt, hogy Bukarestbe hívta az összes megyei főtanfelügyelőt, hogy konkrét utasításokat adjon nekik az iskolák téli működtetéséről.

A kormány kifizeti az árkülönbségeket az esetleges energiaár-ingadozások esetén. 'Semmilyen formában nem indokoltak azok az elszigetelt kezdeményezések, amelyek lecsökkentenék a hőmérsékletet az iskolákban, vagy éppen online oktatásra való áttérést szorgalmaznak' – hangsúlyozta a miniszter.

Cîmpeanu hozzátette, a megyei tanfelügyelőségeknek fel kell venniük a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, és a prefektúrákkal közösen meggyőződni, hogy mindenhol biztosított a tanuláshoz való jog.

A Képzett Románia tervezet többek közt azt is előírja, hogy négyszeresére növelik az iskolák anyagi költségeire szánt összeget, amelyben benne foglaltatik az energiaköltség is.

'A tanulók utaztatásának biztosítása, az iskolai ösztöndíjrendszer és a Meleg étel program mellett az iskolák működésének biztosítását is kiemelt fontosságú ügyként kezeli a román kormány' – szögezte le a tanügyminiszter.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!