Recorder: 1000 eurót fizetett egy-egy pozitív hírért a PNL

2022. szeptember 23. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A România TV és az Economica.net hírportálokon 2021-ben több mint száz hirdetésként nem jelölt, fizetett cikk jelent meg, többségük a Nemzeti Liberális Párt (PNL) valamelyik vezetőségi tagját tüntette fel pozitív színben, írja a Recorder tényfeltáró portál.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A médiába csordogáló, milliós nagyságrendű pártpénzekről forgatott videóankétja után a Recorder ezúttal a birtokába jutott szerződésből kiindulva annak próbált utánajárni, hogy hogyan fizetett a PNL 120 000 eurót a két említett hírportálnak. A szerződést, amely szerint egy cikk ára 1000 euró + áfa, az RTV Properties Management kötötte a trösztöt irányító, az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült Sebastian Ghiță üzletemberhez közel álló Alexandru Nanu cégével, a Stalex PR-ral.

Nicolae Ciucă miniszterelnök, a PNL jelenlegi elnöke nem válaszolt a Recorder megkeresésére. A portál újságírói találkoztak viszont Ludovic Orbannal, aki akkor állt a párt élén, amikor az említett szerződést aláírták, de ő azt mondta, hogy nem ismeri a helyzetet, a sajtómegjelenésekre költött pénzekkel ugyanis nem ő foglalkozott közvetlenül.

Florin Cîțu, aki Ludovic Orbant követte a PNL elnöki székében, és a fizetett cikkek közül többnek szereplője, szintén arra hivatkozott, hogy nem ismeri a párt különböző cégekkel kötött szerződéseinek helyzetét, és Dan Vîlceanuhoz, a PNL akkori főtitkárához irányította az újságírókat. Vîlceanu azzal hárított, hogy nem emlékszik a Stalex nevére, a „könyvelőségen dolgozó lányokkal” ugyanis mindig csak a sajtótermékeket emlegették, a közvetítő cégek nevét nem.

A Recorder megkereste Mihai Opreát, a România TV szerkesztőségi koordinátorát is, aki azt mondta, a reklámok és kampányok nem tartoznak a hatáskörébe, így semmit sem tud a fizetett cikkekről. A Recorder megemlíti, hogy Oprea neve szerepel a Stalex PR és az RTV Properties Management szerződésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!