Ingázó diákok: a tanügyminiszter hajlik rá, hogy elfogadja az Országos Diáktanács javaslatait

2022. szeptember 22. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkettőznék az ingázó diákok útiköltségére elszámolható összeget az Országos Diáktanács javaslatára, jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtök reggel.

A tárcavezető az ingázók utaztatását szabályozó sürgősségi rendelet előkészítésére szervezett online egyeztetésen a következőket mondta az Edupedu.ro szerint:

  • a jelenleg elszámolható havi 30 lej/3 km + 50 kilométerig 3 lej/km helyett havi 60 lej/3 km-t + 6 lej/km járna az ingázó tanulóknak
  • abban az esetben, ha az így elszámolható összeg nem fedi bérlet árát, a támogatást meg lehet duplázni
  • amennyiben az ingázó tanuló megfelel a kritériumoknak, emellett szociális ösztöndíjat is kaphat

Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy ezek az Országos Diáktanács javaslatai, amelyeket a minisztérium elfogad.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Robert Avram, az Országos Diáktanács elnöke később közölte, hogy az általa képviselt szervezet azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a diákok által igénybe vett személyszállító vállalatokat állami forrásból, a megyei tanácsok költségvetésén keresztül szubvencionálnák, de addig is, amíg elfogadják az új költségvetési törvényt, átmeneti megoldásnak megteszi a megnövelt útiköltség-támogatás is, enélkül a diákok a felét sem kapnák vissza annak, amit ingázásra költenek.

Az útiköltség-támogatásról szóló rendelet-tervezetetben jelenleg havi 50 lej/3 km + 5 lej/km szerepel elszámolható összegként, ami bizonyos esetekben 50 százalékkal emelhető. Az Országos Diáktanács által bemutatott bérletek viszont bizonyítják, hogy ez nem fedné a valós költségeket: például míg egy diák 7 kilométer távolságra havi 210 lejért váltott bérletet, ebből csak 105 lejt kapna vissza. Szerdán 14 civil szervezet javasolt módosításokat a rendelet-tervezethez, Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig bejelentette, hogy találkozik a diákok képviselőivel, hogy megvitassák az ingázással kapcsolatos problémákat, de erre október 1. után kerülhet majd sor.

A tanügyminisztérium szeptember 7-én keltezett, honlapján szeptember 13-án közzétett rendeletével szüntette meg az ingázó diákoknak járó havi 200 lejes ösztöndíjat, ami többségüket rosszul érintette, eddig ugyanis ebből egészítették ki az utazásuk költségeit. A döntést a diszkriminációellenes tanács is vizsgálja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!