Ingázó diákok: a tanügyminiszter hajlik rá, hogy elfogadja az Országos Diáktanács javaslatait

2022. szeptember 22. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkettőznék az ingázó diákok útiköltségére elszámolható összeget az Országos Diáktanács javaslatára, jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtök reggel.

A tárcavezető az ingázók utaztatását szabályozó sürgősségi rendelet előkészítésére szervezett online egyeztetésen a következőket mondta az Edupedu.ro szerint:

  • a jelenleg elszámolható havi 30 lej/3 km + 50 kilométerig 3 lej/km helyett havi 60 lej/3 km-t + 6 lej/km járna az ingázó tanulóknak
  • abban az esetben, ha az így elszámolható összeg nem fedi bérlet árát, a támogatást meg lehet duplázni
  • amennyiben az ingázó tanuló megfelel a kritériumoknak, emellett szociális ösztöndíjat is kaphat

Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy ezek az Országos Diáktanács javaslatai, amelyeket a minisztérium elfogad.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Robert Avram, az Országos Diáktanács elnöke később közölte, hogy az általa képviselt szervezet azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a diákok által igénybe vett személyszállító vállalatokat állami forrásból, a megyei tanácsok költségvetésén keresztül szubvencionálnák, de addig is, amíg elfogadják az új költségvetési törvényt, átmeneti megoldásnak megteszi a megnövelt útiköltség-támogatás is, enélkül a diákok a felét sem kapnák vissza annak, amit ingázásra költenek.

Az útiköltség-támogatásról szóló rendelet-tervezetetben jelenleg havi 50 lej/3 km + 5 lej/km szerepel elszámolható összegként, ami bizonyos esetekben 50 százalékkal emelhető. Az Országos Diáktanács által bemutatott bérletek viszont bizonyítják, hogy ez nem fedné a valós költségeket: például míg egy diák 7 kilométer távolságra havi 210 lejért váltott bérletet, ebből csak 105 lejt kapna vissza. Szerdán 14 civil szervezet javasolt módosításokat a rendelet-tervezethez, Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig bejelentette, hogy találkozik a diákok képviselőivel, hogy megvitassák az ingázással kapcsolatos problémákat, de erre október 1. után kerülhet majd sor.

A tanügyminisztérium szeptember 7-én keltezett, honlapján szeptember 13-án közzétett rendeletével szüntette meg az ingázó diákoknak járó havi 200 lejes ösztöndíjat, ami többségüket rosszul érintette, eddig ugyanis ebből egészítették ki az utazásuk költségeit. A döntést a diszkriminációellenes tanács is vizsgálja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!