Panaszára nem érkezett válasz, bepereli a kormányt Ludovic Orban

2022. szeptember 21. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Amint korábban is kilátásba helyezte, Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje Párt elnöke bepereli a kormányt, amiért elmulasztotta az időközi választások megszervezését több mint negyven településen. A politikus ezt szerdán jelentette be az Agerpres szerint.

„A demokrácia szabad választásokat jelent. A kormány több mint egy éve megtagadja a választások megszervezését több mint negyven településen, ahol megüresedett a polgármesteri tisztség. Egy olyan település is van, ahol feloszlatták a helyi tanácsot. Ha nincsenek választások, demokrácia sincs” – fejtette ki sajtótájékoztatóján Ludovic Orban.

A volt PNL-elnök és miniszterelnök szerint a jelenlegi kormánykoalíció veszélyessé vált a demokráciára nézve, „lábbal tiporja az állampolgárok szavazati jogát” az említett településeken, ahol a közügyeket olyan emberek irányítják, akiket erre szavazatukkal nem hatalmazott fel a lakosság.

Orban felidézte, hogy a közigazgatási bírósági eljárásnak megfelelően augusztusban benyújtotta ezzel kapcsolatos panaszát, amely az eljárási szabály értelmében a perindítást előzi meg. A beadványban felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a törvényt és szervezze meg a választásokat az érintett településeken, de nem kapott választ a törvény által megszabott 30 napon belül.

A politikus a keresetben arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a kormányt a helyhatósági választások kiírására, ítéljen meg kártérítést a választások megszervezéséig számolt minden egyes nap késedelemért, illetve hogy érvénytelenítsenek minden olyan közigazgatási okmányt, amelyet a választások kiírásának határidejeként megszabott 90 napon túl bocsátottak ki az ügyvivő polgármesterek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!