Bepereli Orban a kormányt, mert 40 településen nem szervezte meg az esedékes helyhatósági választásokat

2022. augusztus 5. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

A közigazgatási bíróságon készül beperelni a kormányt Ludovic Orban, amiért elmulasztotta kiírni az időközi helyhatósági választásokat azon a több mint 40 településen, ahol megüresedett a polgármesteri tisztség vagy feloszlatták a helyi tanácsot.

Az Agerpres tudósítása szerint az ellenzéki Jobboldal Ereje (FD) elnöke pénteken a Facebook-oldalán emlékeztetett: az Állandó Választási Hatóság (AEP) már a múlt évben értesítette a kormányt arról, hogy vezető nélkül maradt több helyi önkormányzat. Ennek ellenére az akkori Cîțu-kabinet nem írta ki a törvényben előírt 90-napon belül az időközi választásokat az érintett településeken. 'A választások kiírásának elutasítása a legsúlyosabb csapás a demokráciára' – írta a politikus.

A pártelnök közölte: pénteken iktatott egy panaszt a kormánynál. Ha pedig a Ciucă-kabinet továbbra sem fogadja el az időközi helyhatósági választások kiírásáról szóló határozatot, akkor a közigazgatási bírósághoz fordul ebben az ügyben. A bíróságtól kérni fogja azt is, nyilvánítsa semmisnek azokat az iratokat, amelyeket a 90 nap eltelte után írtak alá az érintett önkormányzatok ideiglenes vezetői.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!