Egy kisvárosnyi áramot fogyaszt a parlament: 200 ezer eurós is lehet a villanyszámla

2022. szeptember 16. – 11:02

Egy kisvárosnyi áramot fogyaszt a parlament: 200 ezer eurós is lehet a villanyszámla
Fotó: Bogdan Lazăr / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Nép Házának, a világ második legnagyobb közigazgatási épületének, ahol a román parlament működik, havi egymillió lejes villanyszámlája van. A nagy probléma az, hogy az épület műszaki átadása soha nem történt meg, és enélkül nem lehet európai pénzből beruházási projekteket végrehajtani a villamosenergia-hálózat hatékonyabbá tétele érdekében.

A Digi 24 úgy tudja, hogy 2022 februárjában a parlamentnek 1 millió lejt számláztak ki (ez mintegy 200 ezer eurónak felel meg), mert a fogyasztása egymillió kw/h-t tett ki, ami egy kisváros vagy 20 ezer lakás áramfogyasztásának felel meg.

A Nép Házának 18 emeletén és 31 liftjében nem kevesebb mint 120 ezer izzó világít. Természetesen a technikai felszerelés – laptopok, számítógépek és egyéb berendezések az 1100 teremben – szintén jelentősen megnövelik a számlát. De a pincében lévő ipari berendezések fogyasztják a legtöbbet. A fűtésért felelős berendezés Európában egyedülálló, és óránként 32 gigakalória kapacitással rendelkezik. Szintén az alagsorban találhatók a vízszivattyúk, amelyek az egész épületet és a kerteket látják el vízzel.

A parlament azonban igyekszik intézkedéseket hozni a fogyasztás csökkentésére. 2005-ben korszerűsítették a világítást, 2007-ben a légkondicionáló rendszert, idén pedig megvalósíthatósági tanulmányt készítenek egy kogenerációs erőműről, amelyben kapcsolt áram- és hőtermelés történik.

Az energiatakarékosságot célzó minden korszerűsítés és fejlesztés költségvetési forrásokból történik. Ennek oka, hogy bár hivatalosan 1997-ben avatták fel, az épületet, még nem történt meg az átadása. Ez pedig megakadályozza, hogy bármilyen felújításhoz európai forrásokat lehessen felhasználni. Az egyetlen megoldás tehát a spórlás. A külső világítást máris 50%-kal csökkentették, és a homlokzati lámpák csak két órán át égnek éjszakánként.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!