Egy kisvárosnyi áramot fogyaszt a parlament: 200 ezer eurós is lehet a villanyszámla

2022. szeptember 16. – 10:02

Egy kisvárosnyi áramot fogyaszt a parlament: 200 ezer eurós is lehet a villanyszámla
Fotó: Bogdan Lazăr / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Nép Házának, a világ második legnagyobb közigazgatási épületének, ahol a román parlament működik, havi egymillió lejes villanyszámlája van. A nagy probléma az, hogy az épület műszaki átadása soha nem történt meg, és enélkül nem lehet európai pénzből beruházási projekteket végrehajtani a villamosenergia-hálózat hatékonyabbá tétele érdekében.

A Digi 24 úgy tudja, hogy 2022 februárjában a parlamentnek 1 millió lejt számláztak ki (ez mintegy 200 ezer eurónak felel meg), mert a fogyasztása egymillió kw/h-t tett ki, ami egy kisváros vagy 20 ezer lakás áramfogyasztásának felel meg.

A Nép Házának 18 emeletén és 31 liftjében nem kevesebb mint 120 ezer izzó világít. Természetesen a technikai felszerelés – laptopok, számítógépek és egyéb berendezések az 1100 teremben – szintén jelentősen megnövelik a számlát. De a pincében lévő ipari berendezések fogyasztják a legtöbbet. A fűtésért felelős berendezés Európában egyedülálló, és óránként 32 gigakalória kapacitással rendelkezik. Szintén az alagsorban találhatók a vízszivattyúk, amelyek az egész épületet és a kerteket látják el vízzel.

A parlament azonban igyekszik intézkedéseket hozni a fogyasztás csökkentésére. 2005-ben korszerűsítették a világítást, 2007-ben a légkondicionáló rendszert, idén pedig megvalósíthatósági tanulmányt készítenek egy kogenerációs erőműről, amelyben kapcsolt áram- és hőtermelés történik.

Az energiatakarékosságot célzó minden korszerűsítés és fejlesztés költségvetési forrásokból történik. Ennek oka, hogy bár hivatalosan 1997-ben avatták fel, az épületet, még nem történt meg az átadása. Ez pedig megakadályozza, hogy bármilyen felújításhoz európai forrásokat lehessen felhasználni. Az egyetlen megoldás tehát a spórlás. A külső világítást máris 50%-kal csökkentették, és a homlokzati lámpák csak két órán át égnek éjszakánként.