Udrea bejelentette, hogy a Nép Ügyvédje segítségével kiharcolta, hogy a börtönben lévő anyák válaszfal nélkül láthassák gyermekeiket

2022. szeptember 14. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elena Udrea volt turisztikai miniszter, akit a Bute Gála-ügyben hat év börtönre ítéltek, kedd este adott hírt arról, hogy a Nép Ügyvédje segítségével elérte, hogy a börtönben lévő anyák üvegfal nélkül láthassák gyermekeiket. Udrea azt mondja, most azért „harcol”, hogy a lányával lehessen a gyermek negyedik születésnapján.

„Öt hónapja nem láthatom a gyermekemet, mert néhány bíró jogtalanul úgy döntött, hogy nem alkalmazza az én esetemben azt az alkotmánybírósági határozatot, amelyet minden más esetben alkalmaztak” – írta a miniszter Facebook-bejegyzésében, és bejelentette, hogy minden időt, amit a törvény megenged neki, a lányával való találkozásokra fordít.

„Az összes megengedett látogatást és a napi telefonhívásokat is számára tartogatom. Megtanulta, hogy a telefonon való beszélgetésünk korlátozott, ezért mindig azt mondja, hogy spóroljak meg néhány percet, hogy lefekvés előtt is felhívhassam. Ami néha nem történik meg, mert az ügyvédekkel is egyeztetnem kell. Azért küzdöttem, hogy négy hónap után, miközben egyáltalán nem láttam lányomat, végre tudjam megérinteni őt. Az ostoba törvény ugyanis arra kényszeríti az anyákat, akik börtönben vannak, hogy üvegfal mögül kommunikáljanak gyermekükkel. A Nép Ügyvédje közbenjárásának köszönhetően most felmentést eszközöltünk ki a Fegyházak Országos Ügynökségének vezetőségétől, így mindaddig, amíg módosítani fogják a törvényt, az anyák nem az üvegfalon keresztül, hanem közvetlenül létesíthetnek kapcsolatot gyermekeikkel. Most azért harcolok, hogy Évával lehessek a 4. születésnapján anélkül, hogy a börtönbe kellene jönnie azért, hogy találkozhasson velem” – írta Udrea.

Hangsúlyozza, a törvény megengedi a fogvatartottaknak, hogy elhagyhassák a börtönt a családjukkal való kapcsolattartás érdekében, de „nincs különbség aközött, hogy egy anya hazamegy a gyermekeihez, vagy egy gyermektelen férfi elmegy sörözni a rokonaival”.

A volt politikus felhívja a figyelmet, a törvényhozóknak elsősorban a gyermek igényeire kellene koncentrálniuk, mert a gyermekeknek az az igényük, hogy minél több időt töltsenek édesanyjukkal. „Ez nem csak a gyermek-anya kapcsolata szempontjából fontos, hanem a társadalom érdeke is volna, hiszen a mai gyerekek a holnap felnőttjei” – írta Udrea.