Törvényben tiltaná meg a román kormány az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését, mert veszélyeztetik az állami informatikai rendszereket

2022. szeptember 14. – 15:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva



A kabinet szerdai ülésének elején a miniszterelnök közölte: a kormány törvénytervezetet készül kidolgozni az állami közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről, közölte az Agerpres. Ez szerinte az ukrajnai háború körülményei között nagyon fontos intézkedés, tekintettel az elmúlt időszakban történt kibertámadásokra.

Nicolae Ciucă elmondta, a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezetben megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket.

A tervezetet Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter ismertette. Tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről.

Burduja elmondta: a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50.000 és 200.000 lej közötti bírsággal sújtható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!