Klaus Iohannis is részt fog venni Erzsébet királynő temetésén

2022. szeptember 13. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő is részt vesz II. Erzsébet brit királynő temetési szertartásán, amit a londoni westminsteri apátságban tartanak – tájékoztatta az Agerprest kedden az Államelnöki Hivatal.

Az államfő kedden Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának bukaresti nagykövetségén írt a II. Erzsébet halálára nyitott részvétnyilvánítási könyvbe. Hozzá hasonlóan Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is így tett még hétfő délelőtt.

A királynőt a Buckingham-palota szombati közlése szerint hétfőn, helyi idő szerint 11 órakor fogják örök nyugalomra helyezni. Az Egyesült Királyságban ezért szeptember 19. munkaszüneti nap lesz.

A temetési szertartásra a világ minden tájáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök, valamint más meghatározó brit politikusok is a királyi család tagjain kívül. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető, nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!