Klaus Iohannis is részt fog venni Erzsébet királynő temetésén

2022. szeptember 13. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő is részt vesz II. Erzsébet brit királynő temetési szertartásán, amit a londoni westminsteri apátságban tartanak – tájékoztatta az Agerprest kedden az Államelnöki Hivatal.

Az államfő kedden Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának bukaresti nagykövetségén írt a II. Erzsébet halálára nyitott részvétnyilvánítási könyvbe. Hozzá hasonlóan Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is így tett még hétfő délelőtt.

A királynőt a Buckingham-palota szombati közlése szerint hétfőn, helyi idő szerint 11 órakor fogják örök nyugalomra helyezni. Az Egyesült Királyságban ezért szeptember 19. munkaszüneti nap lesz.

A temetési szertartásra a világ minden tájáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök, valamint más meghatározó brit politikusok is a királyi család tagjain kívül. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető, nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!