Medve miatt a hatóságokat fele annyiszor riasztották az elmúlt héten Hargita megyében, de szokatlan hívást is kapott a csendőrség

2022. szeptember 12. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt héten tizenegyszer riasztották lakott településen felbukkanó medvékhez a Hargita megyei csendőröket. Tavaly ugyanebben az időszakban 25 kaptak hívást. Év elejétől a Hargita megyei csendőrég 265 riasztást kapott medvék jelenléte miatt, míg az elmúlt év hasonló időszakában 397-et – közölte az Agerpres.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrségszóvivője arról is beszámolt, hogy szokatlan hívást is kaptak: egy székelyudvarhelyi lakos arról értesítette a hatóságokat, hogy nagytestű madár van az udvarán. Mint kiderült, egy emuról volt szó. A csendőrök állatorvos segítségét kérték. Röviddel ezután megjelent az emu tulajdonosa, és visszaszállította a madarat a farmra.

A szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt héten Güdüctelepen, Gyergyóalfaluban, Csíkjenőfalván, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóhollón, Gyergyósalamáson, Csíkszentgyörgyön, Tusnádfürdőn, Marosfőn jelezték medve jelenlétét, összesen tizenegyszer.

Güdüctelepen a nagyvad a kerítést összezúzva bejutott egy udvarba, ahol gyümölcsfákban tett kárt; Gyergyóalfaluban tehenet pusztított el, Csíkszentgyörgyön birkákat támadott meg, míg Gyergyósalamáson a tyúkketrecet vette célba.

A csendőrök arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak, hívják az 112-es számot, ne közelítsenek az állathoz, ne etessék, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!