Medve miatt a hatóságokat fele annyiszor riasztották az elmúlt héten Hargita megyében, de szokatlan hívást is kapott a csendőrség

2022. szeptember 12. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt héten tizenegyszer riasztották lakott településen felbukkanó medvékhez a Hargita megyei csendőröket. Tavaly ugyanebben az időszakban 25 kaptak hívást. Év elejétől a Hargita megyei csendőrég 265 riasztást kapott medvék jelenléte miatt, míg az elmúlt év hasonló időszakában 397-et – közölte az Agerpres.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrségszóvivője arról is beszámolt, hogy szokatlan hívást is kaptak: egy székelyudvarhelyi lakos arról értesítette a hatóságokat, hogy nagytestű madár van az udvarán. Mint kiderült, egy emuról volt szó. A csendőrök állatorvos segítségét kérték. Röviddel ezután megjelent az emu tulajdonosa, és visszaszállította a madarat a farmra.

A szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt héten Güdüctelepen, Gyergyóalfaluban, Csíkjenőfalván, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóhollón, Gyergyósalamáson, Csíkszentgyörgyön, Tusnádfürdőn, Marosfőn jelezték medve jelenlétét, összesen tizenegyszer.

Güdüctelepen a nagyvad a kerítést összezúzva bejutott egy udvarba, ahol gyümölcsfákban tett kárt; Gyergyóalfaluban tehenet pusztított el, Csíkszentgyörgyön birkákat támadott meg, míg Gyergyósalamáson a tyúkketrecet vette célba.

A csendőrök arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak, hívják az 112-es számot, ne közelítsenek az állathoz, ne etessék, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!